SKYR

Skyr er den perfekte start på dagen, når din morgenmad skal give en ekstra god mavefornemmelse! Den faste skyr konsistens og det høje indhold af protein i skyr lægger nemlig en god bund, når du har stor appetit på dagen.

Du kan finde svar på ofte stillede spørgsmål her og nedenfor finder du også inspiration til hvor og hvordan du kan bruge skyr i din dagligdag:

Opskrift med skyr

Chiagrød bowl med vaniljeskyr

Få en god start på dagen med chiafrø, skyr, bær og nødder! 

Se opskrift
Opskrift med skyr

Daddelkugler med skyr og bær

Mangler du en lækker snack du kan servere for dine venner og veninder? Så prøv disse farverige og velsmagende daddelkugler med skyr og bær!

Se opskrift
Opskrift med skyr

Skovbærkoldskål

Et anderledes alternativ til den klassiske koldskål. Servér iskold med sprødt rugbrød.

Se opskrift
Opskrift med skyr

Mangosmoothie

Prøv en mangosmoothie som nem, hurtig og lækker morgenmad eller som et mellemmåltid.

Se opskrift

Skyr med topping

Grød

Smoothies (inkl. bowls)

Pandekager (inkl. vafler)

Koldskål

Kage/dessert

Mad

Skyr

Få svar på dine spørgsmål om skyr her.

Hvad er skyr?

Skyr er et syrnet mælkeprodukt med et højt proteinindhold og et lavt indhold af fedt og kalorier. Skyr stammer fra Island, hvor det har været produceret i mere end 1.000 år. I Danmark dukkede skyr først op i 2006. I årene herefter har Arla lanceret flere varianter af skyr.

Skyr er cremet og fast i konsistensen og byder på en syrlig og frisk smag. Mange spiser skyr til morgenmad drysset med mysli og honning eller som en velsmagende snack om eftermiddagen og aftenen toppet med frisk frugt, bær eller nødder. Skyr er også velegnet som kold sauce til kartofler eller som dressing til salaten.

Hvad er skyr lavet af?

Skyr er lavet af syrnet mælk, hvor vallen er løbet fra, og mælkeproduktet minder om græsk drænet yoghurt eller kvark. Indholdet i Cheasy® skyr naturel er skummetmælk, mælkesyrekultur og mikrobiel osteløbe, der giver en lækker og let yoghurtsmag.

Er skyr sundt?

Skyr kan spises som en del af en sund og varieret kost, og magre mejeriprodukter, så som skyr, anbefales af Fødevarestyrelsen. Cheasy® skyr har desuden et lavt fedtindhold på 0,2 % og er ikke tilsat sukker, hvilket gør skyr til et godt alternativ i en lang række madretter. Skyr kan erstatte cremefraiche som tilbehør til kager og desserter, og stadigvæk give fylde og smag. Her kan du finde flere tips til opskrifter med skyr, som du kan servere i hverdagen eller ved særlige lejligheder.

Kan man fryse skyr?

Nej, Cheasy® skyr kan ikke fryses, den skal nydes frisk.

Hvordan laver man skyr?

Skyr fremstilles af skummetmælk, som først varmebehandles ved høje temperaturer og derefter afkøles til ca. 42 grader. Herefter tilsætter mejeriet mælkesyrekultur, hvilket får mælken til at koagulere (stivne). Valle (mælkeprotein) separeres derefter fra den faste yoghurtmasse, så yoghurtmassen koncentreres, og dermed opnår man den faste konsistens og friske smag, samt høje proteinindhold, som kendetegner skyr.

Hvad er skyr godt for?

På grund af det lave fedtindhold og høje proteinindhold er skyr godt som en del af en sund og varieret kost.

Skyr er lækker som morgenmad og mellemmåltid med toppings af bær, frugter og mysli.

Skyr smager godt i kolde salater og dressinger, men er også lækker i sig selv med fx rabarberkompot og mysli eller som et hurtigt mellemmåltid med frisk frugt. Skyr fremstilles primært naturel, men der findes også produkter i handelen, som er tilsat smag.

Er der mælkesyrebakterier i skyr?

Ja, der er mælkesyrebakterier i skyr. 

Er der laktose i skyr?

Ja, almindelig skyr indeholder laktose. Men du kan også få Arla® Laktosefri skyr med samme gode indhold som almindelig skyr, bare uden laktosen.