Hvad er græsk yoghurt?

Hvad er græsk yoghurt?

Hvad er græsk yoghurt?

Man har lavet yoghurt i flere årtusinder, faktisk over store dele af verden. Derfor findes der også mange forskellige variationer af syrnede mejeriprodukter. For eksempel, kan vi takke islænderne for at have udviklet den fedtfattige, men proteinholdige skyr. Lige som skyr, så har det, som vi kalder for græsk yoghurt, en tykkere konsistens og et højere proteinindhold. Derimod indeholder græsk yoghurt væsentligt mere fedt, end andre syrnede mejeriprodukter.

Græsk yoghurt er et syrnet mejeriprodukt. Men, selvom vi kalder denne variation for græsk yoghurt, er det faktisk usikkert, om det oprindeligt stammer fra Grækenland. Græsk yoghurt bliver også omtalt som silet/drænet yoghurt eller ’yoghurtost’. Navnet ’drænet yoghurt’ kommer fra måden græsk yoghurt bliver lavet på. Faktisk laves det næsten på samme måde som almindelig yoghurt hvorefter man blot dræner den overskydende, flydende valle fra yoghurten. Derved står man tilbage med en syrnet mælk med den friske smag vi kender fra neutral yoghurt, men med en tykkere konsistens - heraf også navnet ’yoghurtost’.

Anvendelsesmuligheder

Mange kender sikkert græsk yoghurt fra den græske ret tzatziki, men græsk yoghurt egner sig også rigtig godt på morgenbordet og i meget andet madlavning. Konsistensen gør det anvendeligt i alt lige fra smoothies og bagværk, til varme og fyldige retter. Den syrlige og friske smag gør den også meget brugbar i dressinger og andre kolde dyppelser.