Vi er ikke blevet bedre til at undgå madspild: Flere end 4 ud af 10 danskere smider mad ud hver uge – og det gjorde vi også for tre år siden

Læs tid
5 min
Vi er ikke blevet bedre til at undgå madspild: Flere end 4 ud af 10 danskere smider mad ud hver uge – og det gjorde vi også for tre år siden
Publiceret
29 september 2022
Kontaktpersoner:
Skrevet af

I dag er det igen Danmarks officielle madspildsdag. Men på trods af flere år med fokus på at mindske madspild i hjemmet, er vi ikke blevet bedre med årene. Det viser en undersøgelse fra Karolines Køkken, hvor 45 procent svarer, at de smider mad ud mindst én gang om ugen. Det samme svarede vi i 2021, 2020 og 2019. Det er især småbørnsfamilierne, der smider mad ud.

Igen i år er mindsket madspild på dagsordenen, når vi fejrer Danmarks nationale madspildsdag i dag den 29. september. Men på trods af flere år med fokus på at reducere madspild i hjemmet, er vi danskere ikke blevet bedre til at undgå at smide mad ud de seneste tre år.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, hvor 45 procent af danskerne svarer, at de smider mad ud mindst én gang om ugen. Det samme indrømmede 40 procent af danskerne i samme undersøgelse for Karolines Køkken i 2021, mens det gjaldt for 44 procent af danskerne i undersøgelserne fra år 2020 og 2019.

Danskerne er dermed ikke blevet bedre til at undgå madspild hjemme i køkkenerne. Og det kommer bag på Tove Færch, der leder af Karolines Køkken.

”Vi har mange tidligere undersøgelser, der viser, at vi danskere interesserer os for at undgå madspild. Derfor er det også overraskende, at vi slet ikke har rykket os på den front, og det er vi nødt til at tage alvorligt,” siger Tove Færch og fortsætter:

”Travlhed i hverdagen er sandsynligvis årsag til rigtig meget spild, fordi vi ikke får planlagt vores måltider godt nok. Men der findes mange gode tricks til, hvordan vi mindsker vores madspild samtidig med, at vi sparer penge. Og jeg tror, at særligt sidstnævnte kan være med til at skubbe endnu flere danskere i den rigtige retning i en tid med inflation og stigende energipriser”.

Hver tredje småbørnsfamilie smider mad ud flere gange om ugen

Ifølge Tove Færch er der særligt én ting i Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse, der peger på, at netop hverdagstravlhed er årsag til madspild.

Undersøgelsen viser nemlig, at børnefamilier med småbørn i alderen 0-6 år er den gruppe, som oftest smider mad i skraldespanden. 35 procent af småbørnsfamilierne svarer, at de smider mad ud flere gange om ugen, mens det gælder for 25 procent med børn i alderen 7-12 år og 19 procent med børn på 13-18 år.

”Vi ved, at mange småbørnsfamilier har en travl hverdag, hvor de skal balancere arbejde, indkøb og madlavning samtidigt med, at børnene skal hentes fra institutionen, og ulvetimen melder sig. Mit bedste råd er derfor at lave madplaner og købe ind om søndagen, så ugens måltider bliver planlagt i god tid, og så forældrene sparer tid i supermarkederne i hverdagen,” siger Tove Færch og tilføjer:

”Madplaner er også en god idé for pengepungen, fordi de sikrer, at vi får brugt den halve squash og resten af cremefraichen. Fx er tærte en god ret, når man skal bruge resten af de råvarer, man har fra ugen.”

Ifølge undersøgelsen er det især brød, grøntsager, frugt og rester fra gårsdagens aftensmad, der ikke blev spist op, som ryger en tur i skraldespanden. Derfor deler Karolines Køkken nu sine bedste råd til at undgå særligt denne type madspild i fremtiden.

Karolines Køkkens tips og trick til at minimere madspild

Genopliv grøntsagerne

  1. Er dine grøntsager blevet trætte, kan du få noget af sprødheden tilbage ved at lægge dem i vand med isterninger i en halv times tid.
  2. Husk at være kreativ med dine favoritopskrifter, når du skal bruge de sidste grøntsager. Squash er fx perfekt i en grøntsagslasagne i stedet for – eller som supplement til – oksekød, se bare her.
  3. Vidste du, at grøntsager kan fryses ned? Rens dem, skær dem ud og kom dem i en fryseboks, så grøntsagerne er lige til at tage frem og bruge i fx supper eller wokretter.

Hold orden i køleskabet

  1. Madvarer fra en tidligere indkøbstur kan nemt komme til at gemme sig bagerst i køleskabet, så sørg for at stille de ældste madvarer forrest, og placer det ældste frugt og grønt øverst i grøntsagsskuffen.
  2. Mangler du inspiration til at bruge alle varerne i dit køleskab, kan du med fordel besøge funktionen ’Tøm Køleskabet’ på Arla.dk. Her kan du indtaste de madvarer, du har til overs og få et lynhurtigt forslag til retter, som råvarerne kan bruges i.
  3. Mange af dine råvarer kan sagtens holde sig længere tid, end den dato, der er markeret som ”bedst før” på emballagen. Det gælder fx mælk, der i dag har mærket ”ofte god efter”, som betyder, at datomærkningen kun er vejledende. Så brug din smags- og lugtesans til at vurdere, om du kan spise maden, før du smider den ud.

Lav en madplan

  1. Du sparer både penge, tid og madspild ved at lave en madplan, før du handler ind, så du er sikker på, at du køber det, du rent faktisk har brug for. Husk desuden altid at tjekke køleskabet og fryseren, inden du handler.
  2. Planlæg ugens retter ud fra råvarerne og ikke omvendt – langt de fleste råvarer kan trylles om til mange flere retter, end du tror. Det handler bare om at bruge sin fantasi.
  3. Husk, at du hver uge kan finde en ny madplan på Arla.dk, som du kan tilpasse efter, hvor mange personer I er i din husstand, ligesom du nemt kan udskifte opskrifter med nye retter efter behov.

Nøgletal fra befolkningsundersøgelsen

  • 45 procent af danskerne smider mad ud mindst en gang om ugen, mens kun 10 procent svarer, at de aldrig smider mad ud
    • I 2021 smed 40 procent af danskerne mad ud mindst én gang om ugen. I 2020 smed 44 procent af danskerne mad ud mindst én gang om ugen, og i 2019 smed 44 procent af danskerne mad ud mindst én gang om ugen
  • De danskere, der indimellem smider mad ud, smider primært følgende ud:
    • 39 procent smider brød ud
  • 35 procent smider grøntsager ud
  • 32 procent smider rester fra tilberedt mad ud
  • 30 procent smider frugt ud
  • 24 procent af danskerne smider madvarer ud, fordi de glemmer, hvad de har i køleskabet eller i fryseren
  • 35 procent med børn i alderen 0-6 år smider mad ud dagligt eller flere gange om ugen.
    • Det samme gælder 25 med børn i alderen 7-12 år, 19 procent med børn i alderen 14-18 år, 13 procent der ikke har nogen hjemmeboende børn under 18 år
  • Kun 16 procent af alle danskere i årets befolkningsundersøgelse svarer, at de smider mad ud dagligt eller flere gange om dagen

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 1000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 12. januar til 19. januar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663