Laktosefri mælk er mælk, hvor det naturlige mælkesukker (laktose) er blevet spaltet og delvist bortfiltreret. Mælken indeholder de samme næringsstoffer som almindelig komælk.
Arla laver laktosefri mælk ved at sende mælken gennem et filter, der filtrerer ca. 40 procent af laktosen bort, mens alle andre næringsstoffer bevares. Laktosefri mælk er altså stadig rig på calcium (kalk), protein, vitamin b2, vitamin 12, kalium, fosfor og jod. Bagefter tilsætter vi mælken laktase, som er det enzym, som laktoseintolerante mangler. Laktase bruges til at spalte den resterende laktose i mælken.
Det er helt individuelt, hvor meget laktose man kan tåle, og hvordan man reagerer, hvis man er laktoseintolerant. Hvis man som laktoseintolerant spiser for meget laktose på én gang, kan maven blive oppustet og rumle, og man kan få diarre, men det er en rigtig god idé at tale med lægen om det uanset årsagen. Det kan være, du kan tåle ét glas mælk eller en portion yoghurt om dagen, det gælder om at finde det rette niveau.
Er man laktoseintolerant kan man typisk godt spise gul ost på grund af det naturligt lave laktoseindhold (mindre end 0,05 gram laktose per 100 gram ost). Derudover er der selvfølgelig også de laktosefri produkter, som er særligt udviklede til folk med laktoseintolerance.
Hvis du er laktoseintolerant, kan du højst sandsynligt også godt tåle yoghurt. Det skyldes, at mælkesyrebakterierne i yoghurt letter fordøjelsen af laktose hos laktoseintolerante.
Arla har forøget antallet af laktosefri produkter gennem de seneste år, så der er mere at vælge imellem for de mennesker, der har svært ved at nedbryde laktose. For eksempel kan du købe laktosefri mælk, yoghurt og fløde.
Læs mere om Arlas laktosefri produkter her.