Sådan spiser du efter de nye kostråd: Vi danskere vil gerne spise grønnere, men vi ved ikke hvordan

Læs tid
5 min
Sådan spiser du efter de nye kostråd: Vi danskere vil gerne spise grønnere, men vi ved ikke hvordan
Publiceret
10 juni 2021
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Den grønne livsstil er for alvor kommet på dagsordenen, og flere og flere danskere har en intention om at spise mere grønt. Det viser en undersøgelse fra Karolines Køkken. Og det er en tendens, der falder helt i tråd med de nye kostråd, hvor særligt grøntsager og bælgfrugter er i fokus. Men hver femte mangler inspiration til at skrue op for grøntsagerne i kosten. Derfor deler Tove Færch, leder af Karolines Køkken, sine bedste opskrifter på grønne hverdagsretter.

Spis masser af grøntsager og frugt. Spis mindre kød og vælg fisk og bælgfrugter i stedet. Sådan lyder to af Danmarks nye officielle kostråd. Og noget tyder på, at kostrådene passer godt ind i danskernes madvaner.

Hver tredje dansker overvejer nemlig at spise endnu mere grønt, end de gør nu, for eksempel ved at blive flexitar. Det viser en befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken. Undersøgelsen viser også, at godt halvdelen af danskerne allerede har øjnene rettet mod det grønne køkken. De har nemlig alle lavet en eller flere af deres yndlings-hverdagsretter i en grøn udgave.

”Det er glædeligt at se, at danskerne allerede er gode til at tænke i grønne retter, og at flere gerne vil spise grønnere. Det vil vi gerne støtte op om, og derfor udvikler vi også hele tiden nye retter, hvor grøntsagerne og bælgfrugterne kommer i fokus og spiller den største rolle,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

Kun hver tiende har prøvet at lave grøn kødsovs

Men det er ikke alle retter, vi er lige gode til at få flere grøntsager ind i. For eksempel har færre end hver tiende dansker prøvet at lave en grøn udgave af pasta med kødsovs, burgere eller frikadeller. Retter som ellers ligger i toppen af listen over retter, som vi ofte spiser til aftensmad.

”Når danskerne fortæller, at de gerne vil spise mere grønt, men endnu ikke er lykkedes med at bringe grøntsagerne i fokus i hverdagsretterne, tror jeg i høj grad det handler om manglende inspiration til at bryde med hverdagens rutiner. For alle vaneændringer kan virke besværlige i starten,” siger Tove Færch og fortsætter:

”Men der findes heldigvis mange smagfulde – og nemme – grønnere versioner af eksempelvis en ’kødsovs’ eller en ’burgerbøf’. Opskrifter, hvor grøntsager og bælgfrugter får hovedrollen i retten, som de nye kostråd anbefaler. Fx kan man skrue op for løg, gulerødder og linser i en kødsauce. Løg sikrer den velkendte smag af umami, mens linser mætter godt og giver en dejlig konsistens.”

Tove Færchs teori bakkes op af tallene fra befolkningsundersøgelsen, hvor hver femte dansker svarer, at de mangler inspiration til grønne retter. Derfor deler Karolines Køkken ud af gode tips og tricks til at spise efter kostrådene på www.arla.dk. Samtidig deler Tove Færch her tre af sine favoritopskrifter på grønne hverdagsretter: Pasta med linsebolognese, rødbededeller og grøn burger.

Få meget mere inspiration og se flere grønnere opskrifter på: https://www.arla.dk/produkter/karolines-kokken/aftensmad-med-omtanke/

3 hverdagsopskrifter i tråd med de nye kostråd

Grøn burger (4 personer)

(45 min)

Har du lyst til en saftig burger? Her er en burger med masser af grønt, bøffer af quinoa og med super smag.

Ingredienser

Tomatsalsa

600 g blommetomater i små tern

1 tsk groft salt

2 finthakkede rødløg (ca. 150 g)

2 spsk. æbleeddike

1 tsk sukker

Quinoabøffer

175 g quinoa (ca. 2 dl)

4 dl vand

0,5 tsk groft salt

3 æg

50 g hirseflager (ca. 1 dl)

75g Karolines Køkken revet Mozzarella 15%

1 lille finthakket fed hvidløg

1 tsk groft salt

Friskkværnet peber

25 g smør

Burgere – 4 stk.

4 burgerboller, fx briocheboller

2 dl krydret mayonnaise

100 g Karolines Køkken Klassisk Salatost i tern

8 blade skyllet hjertesalat

Sådan gør du

Tomatsalsa

  1. Kom tomaterne i en sigte og drys med salt.
  2. Lad dem dryppe af i mindst 15 min.
  3. Bland tomater, løg, eddike og sukker
  4. Stil tomatsalsaen tildækket i køleskabet til serveringen

Quinoabøffer

  1. Skyl quinoaen og kom den i kogende vand tilsat salt. Kog ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 15 min. Hæld quinoaen i en sigte og lad den køle lidt af.
  2. Rør æg og hirseflager sammen i en stor skål og stil det tildækket i køleskabet i ca. 10 min.
  3. Vend quinoa, ost, hvidløg, salt og peber i ægge-hirseblandingen
  4. Form 4 bøffer af quinoablandingen
  5. Lad smørret blive gyldent i en pande og steg de 4 bøffer ved jævn varme ca. 5 min. på hver side.

Burgere

  1. Rist imens burgerbollerne, flæk dem og smør med mayonnaise
  2. Fordel salatblade, bøffer, tomatsalsa og salatost i burgerbollerne. Server straks.

Rødbededeller (cirka 25 små deller)

(45 min)

Rødbededeller er skønne vegetardeller med masser af smag og farve. Rødbededeller er skønne på både rugbrød, i sandwich og i madpakken – og så kan rødbededellen krydres med lige præcis dit yndlingskrydderi.

Ingredienser

200 g Karolines Køkken Klassisk Salatost i tern

300 g groftrevne rødbeder

150 g finvalsede havregryn (ca. 3,75 dl)

1 finthakket rødløg (ca. 75 g)

2 æg

2 små knuste fed hvidløg

1 tsk groft salt

Friskkværnet peber

25 g smør

Sådan gør du

  1. Mos osten med en gaffel.
  2. Bland ost, rødbeder, havregryn og de øvrige ingredienser godt sammen til en sammenhængende fars – brug gerne hænderne.
  3. Sæt farsen tildækket i køleskabet i ca. 15 minutter.
  4. Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en pande.
  5. Form halvdelen af rødbedefarsen med en ske til ca. 12 små deller og steg dem ved jævn varme i ca. 10 minutter. Vend af og til.
  6. Lad resten af smørret blive gyldent i panden og steg resten af rødbededellerne.

Linsebolognese (4 pers)

(30 min)

Denne opskrift på linsebolognese er bygget op omkring bolognesens klassiske grøntsager: bladselleri, gulerødder, løg, gulerødder, løg og hvidløg. Vi har tilsat belugalinser, som er hurtige at tilberede og beholder lidt bid. Belugalinserne får selskab af stegte portobellosvampe, grøntsagsbuillon og tomatsauce – det gør denne linsebolognese til en lækker simreret sprængfyldt med umamismag. Server friskrevet parmesanost og spaghetti til din linsebolognese!

Ingredienser

1 spsk. olivenolie

1 finthakket zittauerløg (ca. 75 g)

3 finthakkede gulerødder (ca. 175 g)

125 g fintsnittet bladselleri

3 små finthakkede fed hvidløg

250 g finthakkede portobellosvampe

4 dl Karolines Køkken Tomat & Cremefraiche Pastasauce

2 dl grøntsagsbuillon

45 g belugalinser (ca. 0,5 dl)

1,5 tsk worcestershiresauce

0,5 tsk tørret oregano

1,5 tsk groft salt

Friskkværnet peber

Tilbehør

400 g tørret spaghetti – koges

100 g revet parmesanost

Sådan gør du

  1. Lad olien blive varm i en sauterpande ved kraftig varme. Svits løg, gulerødder og bladselleri i ca. 3 minutter.
  2. Tilsæt hvidløg og svampe og svits i yderligere ca. 4 minutter indtil væden er fordampet.
  3. Skyl linserne i koldt vand og lad dem afdryppe i en sigte.
  4. Tilsæt pastasause, grøntsagsbuillon, linser og de øvrige ingredienser og kog det ved jævn varme i ca. 10 minutter.
  5. Smag til og server bolognesen sammen med nykogt spaghetti og drys med parmesan.

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 18 januar - 2 februar 2021. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.

Nøgletal fra Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse:

  • Tre ud af 10 danskere (29%) spiser grøn aftensmad minimum 2 aftener om ugen
  • Tre ud af 10 danskere (33%) overvejer at spise grønnere, fx ved at blive vegetar eller fleksitar
    • o 18-29 år: 37%
    • 30-39 år: 36%
    • 40-49 år: 37%
    • 50-59 år: 31%
    • 60-75 år: 23%
  • 17% af danskerne mangler inspiration til opskrifter uden kød
  • 47 % af danskerne har prøvet at lave en af deres favorithverdagsretter uden kød

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663