Danskerne synes, vinteren er den sværeste periode at spise råvarer i sæson
- Læs tid
- 7 min
- Publiceret
- 28 januar 2022
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
Vintermåneder gør det sværere at spise råvarer i sæson, mener danskerne. Faktisk langt sværere end resten af året, viser tal fra Karolines Køkken. Det kommer blandt andet til udtryk i en lille test af danskernes råvarekendskaber, hvor en tredjedel svarer forkert på, hvornår grønkål er i sæson. Derfor guider Karolines Køkken os til brug af deres råvarekalender og deler opskrifterne på tre lækre retter med grønkål – og andre af vinterens friske grøntsager.
Vintersæsonen byder på mange varme retter i den kolde tid. Men sæsonen byder også på udfordringer i køkkenet. Ifølge en undersøgelse fra Karolines Køkken har datoen på kalenderen nemlig stor betydning for vores evner til at anvende råvarer i sæson.
Hver fjerde dansker svarer i befolkningsundersøgelsen, at det er svært at bruge råvarer i sæson i vintermånederne, mens det til sammenligning kun er 8, 4 og 3 procent af danskerne, der synes, det er svært i henholdsvis foråret, efteråret og sommeren.
Det betyder, at danskerne går glip af råvarer i vintermånederne, der smager bedre og er friskere. Men det handler ikke kun om smag og friskhed, men også om at spise med omtanke for klimaet. I en ny rapport fra Madkulturen svarer seks ud af ti danskere, at de gerne vil spise mere klimavenligt, mens 34 procent finder det svært at lave mad, der er klimavenlig. Her er råvarekendskab en genvej til mere klimavenlig mad, men det er forståeligt, at det kan være svært at gennemskue, lyder det fra Karolines Køkken.
”Det er de færreste danskere, der er selvforsynende med et drivhus eller en grøntsagshave. Så er vi blevet vant til at købe alle vores råvarer i supermarkedet, hvor den store udenlandske import af frugt og grønt gør det muligt for os at købe de fleste råvarer hele året rundt. Derfor kan jeg sagtens forstå, at råvarekendskabet ikke er helt i top,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken, og fortsætter:
”Jeg tror, det er svært for os at vælge råvarer i sæson lige netop i vinterperioden, fordi vinterens råvarer føles mere begrænsede, hvis man sammenligner med sommerens friske grøntsager, bær og frugter. Hvorimod der i vintermånederne er mange af de samme typer af råvarer, såsom forskellige kålsorter og rodfrugter. Men det er godt for klimaet, at vi øver os i at spise lokale råvarer, der er i sæson. Og så sikrer det en varieret kost henover året samtidig med, at grøntsagerne både dufter og smager meget bedre.”
Råvarekalender skal gøre det nemmere for os at holde styr på sæsonernes grøntsager
Det er blandt andet grønkålen, som er i sæson netop nu fra oktober til februar, der volder danskerne problemer. Det viser Karolines Køkkens undersøgelse, hvor hver tredje dansker svarer enten forår, sommer eller ”ved ikke” på spørgsmålet om, hvornår grønkål er i sæson.
Men der er heldigvis flere ting, man kan gøre for at øve sig i at genkende vinterens råvarer.
”Det er et godt pejlemærke at holde øje med, hvilke danske råvarer der er på hylderne i supermarkedet. Og så kan man bruge vores online råvarekalender, når man lægger madplan for ugen. Her får man lynhurtigt et overblik over, hvilke råvarer der er i sæson lige nu og en masse forslag til forskellige opskrifter med sæsonens grøntsager,” siger Tove Færch og henviser til Karolines Køkkens råvarekalender, som blev lanceret i januar 2021 og kan findes på arla.dk/opskrifter/ravarekalender.
Karolines Køkkens vinteropskrifter med grønkål og sæsonens råvarer
I sidste ende handler det, ifølge Tove Færch, mest af alt om at komme i gang med at lave de retter, der indeholder masser af vintersæsonens råvarer. Karolines Køkken har derfor fundet tre forskellige retter frem, der gør brug af både grønkål og andre lækre vintergrøntsager.
Grønkålsrisotto med porrer og hasselnødder (4 personer)
Risotto er en fryd for ganen - og grønkål en fryd for øjet. Og når dette samles i grønkålsrisotto, er der ikke et øje tørt. Den klassiske italienske ret er for alvor landet og har fået fodfæste i Danmark. Det bliver tydeligt, når risotto bliver tilberedt med så gode danske råvarer som grønkål og hasselnødder. Denne grønkålsrisotto er dansk på den italienske måde.
Ingredienser
Risotto
240 g risottoris
1 finthakket zittauerløg (cirka 75 g)
3 finthakkede fed hvidløg
2 dl hvidvin
7 ½ dl grøntsagsbouillon
200 g finthakket grønkål
2 porrer skåret i tynde ringe (cirka 250 g)
175 g Karolines Køkken Pasta- og gratineringsost 30%
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber
Topping
40 g grofthakkede, ristede hasselnøddekerner
Sådan gør du
- Lad en tykbundet gryde blive varm og kom ris, løg og hvidvin i. Bring i kog og kog det ved jævn varme i ca. 2 min. - uden låg.
- Tilsæt bouillon og lad retten koge ved svag varme i ca. 20 min. - rør af og til.
- Tilsæt grønkål og porrer og vend det godt sammen. Lad risottoen koge ved svag varme i yderligere ca. 5 min. - rør af og til.
- Vend ost, salt og peber i, rør det godt sammen og smag til.
- Anret grønkålsrisottoen i en varm skål, drys med hasselnødder og server.
- Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en stor sauterpande. Steg kyllingekødet ved kraftig varme i ca. 4 min. - vend af og til. Tag kødet op af panden.
- Kom resten af smørret i panden sammen med svampe, løg og hvidløg. Steg det, stadig ved kraftig varme, i ca. 2 min.
- Kom det stegte kyllingekød tilbage i panden sammen med madlavningsfløde, grønkål, salt og peber. Varm retten godt igennem under omrøring og smag til.
- Bring imens vand tilsat salt i kog i en stor, tykbundet gryde.
- Brug en kartoffelskræller eller tyndskræller til at lave strimler af gulerødder og squash.
- Kog pastaen efter anvisning på emballagen - til den er mør uden at være blød. Tilsæt gulerods- og squashstrimler og kog dem med i ca. 1 min. Hæld spaghetti og grøntsager til afdrypning i et dørslag.
- Vend grøntsagsspaghettien sammen med svampesaucen, drys med grønkålsblade og friskkværnet peber og server.
- Lad smørret smelte i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i ca. 1 min.
- Tilsæt kartofler og bouillon og kog suppen i ca. 20 min. under låg.
- Kom madlavningsfløde, grønkål, salt og peber i og lad suppen koge i yderligere 2 min.
- Blend den i ca. 3 min. til en jævn, grøn suppe og smag til.
- Anret suppen i fire dybe skåle, pynt med æbler, hasselnødder og grønkålschips og server straks.
Grøntsagsspaghetti med cremet svampesauce (4 personer)
Grøntsagsspaghetti er en nem måde at få ekstra grøntsager indenbords. Lav strimler af squash og gulerod, bland med pasta og server din grøntsagsspaghetti med cremet svampesauce og kylling.
Ingredienser
Cremet svampesauce
25 g smør
400 g kyllingeinderfileter
225 g blandede svampe, champignoner og østerhatte
2 grofthakket zittauerløg
1 grofthakket fed hvidløg
2 ½ dl Karolines Køkken Madlavningsfløde 8%
50 g grønkålsblade revet i mindre stykker
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber
Grøntsagsspaghetti
3 l vand
1 spsk groft salt
250 g tørret pasta, fx fettucine
3 gulerødder (cirka 250 g)
1 grøn squash (cirka 300 g)
Pynt
Finthakkede grønkålsblade
Friskkværnet peber
Sådan gør du
Cremet svampesauce
Grøntsagsspaghetti
Tip: Erstat grønkål med basilikumsblade for en sommerversion af retten.
Grønkålssuppe er en rigtig efterårs- og vinterret, og det er noget så dejligt at komme ind til en grydefuld hjemmelavet varm grønkålssuppe efter en rask gåtur. Denne grønkålssuppe beholder sin flotte grønne farve og serveres med sprøde æbler og knasende hasselnødder. Hvis grønkålssuppe ikke allerede er en favorit, kan det ske, at den bliver det.
Ingredienser
15 g smør
12 finthakket zittauerløg (cirka 200 g)
5 finthakkede fed hvidløg
400 g skrællede kartofler i grove tern
1,6 l grøntsagsbouillon
5 dl Karolines Køkken Madlavningsfløde 8%
400 g fintsnittet grønkål
2 tsk groft salt
Friskkværnet peber
Fyld
2 store æbler i små tern
40 g grofthakkede, ristede hasselnøddekerner
100 g grønkålsblade, tilberedt som grønkålschips
Tilbehør
240 g landbrød
Sådan gør du
Nøgletal fra Karolines Køkkens undersøgelse:
Synes du, at der er nogen årstider, hvor det er svært at spise efter sæsonens råvarer?
- Forår: 8 procent
- Sommer: 3 procent
- Efterår: 4 procent
- Vinter: 24 procent
- Nej: 42 procent
- Ved ikke: 25 procent
Hvornår mener du, at grønkål er i sæson?
- Kun efterår: 24 procent
- Kun vinter: 24 procent
- Både efterår og vinter: 22 procent
- Ved ikke/har svaret sommer eller forår: 30 procent
Nøgletal fra ”Danskernes holdninger til klimavenlige madvarer” Madkulturen, januar 2022
Jeg vil gerne spise mere klimavenligt?
- Meget enig og enig: 62 procent
- Hverken enig eller uenig: 27 procent
- Meget uenig og uenig: 9 procent
- Ved ikke: 2 procent
- Meget enig og enig: 34 procent
Jeg synes, at det er svært at lave mad, der er klimavenlig?
Om undersøgelsen:
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 18. januar til 2. februar 2021. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.