Sådan adskiller regionernes julemadvaner sig: And, flæskesteg og medisterpølse splitter nationen
- Læs tid
- 4 min
- Publiceret
- 12 december 2022
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
Brun sovs og kartofler er en fast del af julemenuen for de fleste danskere, men når det gælder and og flæskesteg, er nationen splittet. Og det viser sig, at der er flere regionsforskelle, når det gælder julemenuen. Hver tredje fynbo har medister på julebordet, mens hver fjerde sønderjyde spiser kalkun. Sådan lyder det i en befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, som her deler gode råd til, hvordan du kan bruge juleresterne fornuftigt.
Det er ikke kun den velkendte debat om and versus flæskesteg, der kan få danskerne op af stolen, når der diskuteres juletraditioner rundt omkring i landet. Det viser sig nemlig, at der er endnu flere forskelle på, hvad der serveres i de danske hjem juleaften. Og det afhænger i høj grad af, hvor i landet du bor. Det viser en befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, der har undersøgt danskernes jule- og madvaner.
Når det gælder det proteinholdige hovedelement i julemenuen, er det særligt and og flæskesteg, der splitter nationen. 7 ud af 10 danskere svarer i undersøgelsen, at de spiser and juleaften, mens mere end 6 ud af 10 spiser flæskesteg. Og det viser sig, at danskerne også er splittede rundt omkring i regionerne, hvor kampen imellem de to favoritter stort set er uafgjort.
Anderledes ser det dog ud, når kalkunen og medisterpølsen kommer i spil. Hver fjerde sønderjyde – og dermed næsten tre gange så mange som landsgennemsnittet – spiser nemlig kalkun juleaften, mens mere end hver fjerde nordjyde og hver tredje fynbo foretrækker medisterpølsen.
Til sammenligning er det kun omkring hver tyvende københavner og nordsjællænder, der sætter tænderne i kalkun eller medisterpølse juleaften.
”Debatten om and eller flæskesteg er en universel ting, som ikke kun splitter nationen, men også indbyrdes i regionerne. Men når det kommer til andre alternativer, fx medisterpølse og kalkun, er der stor uenighed mellem regionerne. Og det er ofte med København og Nordsjælland på den ene side og Fyn og Jylland på den anden,” siger Ditte Søndergaard Nielsen, der er senior brand manager for Karolines Køkken.
Jyderne dypper dem i sovsen, københavnerne undgår dem
Og så er der en nyere spiller i feltet – chips. For nogen er det utænkeligt at skulle undvære dette sprøde element på juletallerkenen, mens det for andre slet ikke hører til. Halvdelen af alle danskere svarer i undersøgelsen, at de spiser det juleaften.
Blandt både sønderjyder, nordjyder og fynboer er det omkring 6 ud af 10 i hver region, der deler begejstringen for de sprøde kartoffelflager, mens det i København og Nordsjælland kun er 3 ud af 10.
”Spørgsmålet om chips er rigtig sjovt, fordi det faktisk er et lidt nyere fænomen, som man pludselig er begyndt at diskutere. Endnu en gang står jyder og fynboer på den ene side af debatten, mens københavnere og nordsjællændere står på den anden. Det tyder altså på, at vores julemadvaner i høj grad afhænger af, hvor i landet vi bor, og hvilke traditioner vi er vokset op med,” siger Ditte Søndergaard Nielsen.
Der er dog én ting, de fleste danskere kan blive enige om på tværs af regionerne, nemlig det søde punktum på juleaften. Hele 9 ud af 10 af danskere slutter nemlig julemiddagen af med en skål risalamande med kirsebærsovs.
Sådan bruger du juleresterne bedst
Om det er and, flæskesteg eller medisterpølse, der pryder julebordet den 24. december, så vil der i mange hjem være mad tilovers i de følgende juledage. Derfor har Karolines Køkken samlet nogle gode råd til, hvordan du kan bruge dine julerester fornuftigt og dermed undgå madspild.
”Rigtig mange danskere går op i at mindske deres madspild. Det gælder også i juletiden, hvor man bruger ekstra meget tid i køkkenet, og køleskabet derfor sjældent står tomt. Men man behøver ikke at spise julemad i flere dage, bare fordi man har rester tilovers. Kun fantasien sætter grænser, når det kommer til alternative madretter i dagene efter jul,” siger Ditte Søndergaard Nielsen.
3 gode råd til mindsket julespild
- Brug anden til risottoHar du køleskabet fuld af and, kan du bruge kødet til at lave en speltotto med and, græskar, chili og ingefær. Speltotto er risottoens sunde fætter, der er lavet på spelt. Prop en masse gode grøntsager i din speltotte og brug anden som topping tilsat ingefær, chili og koriander. Se opskrift her.
- Spis flæskestegssandwich til frokostHar du fået flæskesteg, kartofler og brun sovs flere gange, end du kan tælle på en hånd, men har stadig rester tilbage, så brug flæskestegen og de sprøde svær i en sandwich de følgende dage. Tilføj både syltet og frisk rødkål og snit nogle skiver æble for at give sandwichen et frisk touch. Læs mere her.
- Lav pizza ud af kartofler eller and
Er der blevet kogt for mange kartofler juleaften, så gå den italienske vej og lav kartoffelpizzaer med dine rester. Hvis du ekstra and tilovers, kan du også lave en utraditionel julepizza med and, grønkål, figner og æbler. Se opskrift her.
Nøgletal fra Karolines Køkkens undersøgelse 2022
- 85 procent af danskerne spiser brun sovs og kartofler juleaften.
- 71 procent af danskerne spiser and juleaften.
- 66 procent af danskerne spiser flæskesteg juleaften.
- 23 procent af sønderjyderne spiser kalkun juleaften. Landsgennemsnittet er 8 procent.
- 28 procent af nordjyderne og 31 procent af fynboerne spiser medisterpølse juleaften. Til sammenligning er det kun 5 procent af nordsjællænderne.
- 53 procent af danskerne spiser chips juleaften.
- 59 procent af sønderjyderne spiser chips juleaften, mens tallet for nordjyderne lyder på 63 procent og 65 procent af fynboerne. I Nordsjælland lyder tallet på 32 procent, mens det i København er 35 procent.
- 88 procent af danskerne spiser risalamande juleaften.
Om undersøgelsen
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 1000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 12. januar til 19. januar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.