Arla's tillægsmodel for bæresdygtighed

Sådan belønnes Arlas landmænd for deres klimatiltag

Arla har skabt en økonomisk tillægsmodel for bæredygtighed for at støtte vores landmænd i at reducere klimaaftrykket på gården.
Kort sagt: Jo flere klimatiltag en Arla-landmænd udfører, jo mere bliver han eller hun betalt for mælken.

Hvordan det?

Her kan du dykke dybere ned i hvordan modellen fungerer

Modellen bygger på et pointsystem, der belønner bæredygtighedstiltag på gården. Det er konkrete tiltag, som reducerer udledningen af CO2e eller er med til at beskytte natur og biodiversitet, der belønnes.

For hvert tiltag kan landmanden samle point. Hvert point, landmanden opnår, vil udløse 0,03 eurocent pr. kilo mælk, de leverer til Arla. Jo mere forbedringspotentiale, et tiltag har, jo flere point udløser indsatsen.

Her kan du se hvilke tiltag der indgår i modellen og hvor mange point de er værd:

tillægsmodel for bæredygtighed tabel

Tiltagene i modellen er baseret på Arlas årlige Klimatjek og rådgivning fra eksterne eksperter. 

Modellen skal sætte turbo på CO2e-reduktionen på gårdene, og fokuserer på de tiltag, som vi ser som de potentielt mest effektive og opnåelige for landmændene, når det kommer til at sænke gårdens CO2e-udledning og beskytte natur og biodiversitet.

Landmænd kan i øjeblikket score maksimalt 80 point, men efterhånden vil vi tilføje flere muligheder til modellen.

Modellen er designet til at belønne landmænd med op til 3 eurocent pr. kilo mælk fra modellen plus 1 eurocent pr. kilo mælk for at deltage i det årlige Klimatjek – alt sammen som en del af deres månedlige mælkebetaling.

Du kan lære mere om, hvordan modellen fungerer i videoen her:

 

Derfor har vi introduceret modellen

Produktionen af mælk, ost, yoghurt og andre mejeriprodukter udleder CO2e. Og når man kigger på det enkelte produkts klimaaftryk, er det tydeligt at den største del af udledningen sker på gårdene. Hos Arla er det vores mål at reducere CO2e-udledningen fra gårdene med 30 procent pr. kilo mælk inden 2030.

Vi har skabt tillægsmodellen for bæredygtighed for at belønne vores landmænds arbejde med at reducere klimaaftrykket og forbedre beskyttelsen af natur og biodiversitet. 

Kort sagt: Jo mere de gør, jo bedre bliver de betalt for deres mælk.

Q&A om Arlas tillægsmodel for bæredygtighed