Helstegt oksefilet med smørristede kartofler
60+ min

Helstegt oksefilet med smørristede kartofler

Lækkert rødt oksekød med tilbehør af bl.a. en cremet, kold bearnaisesauce. Super dejlig middag til mange - og nem at gå til, da det meste kan gøres klar i forvejen.
Bedømmelse (0 vurderinger)

Min bedømmelse:

Helstegt oksefilet med smørristede kartofler

Lækkert rødt oksekød med tilbehør af bl.a. en cremet, kold bearnaisesauce. Super dejlig middag til mange - og nem at gå til, da det meste kan gøres klar i forvejen.

Opskriften gælder for 12 personer

Kold bearnaisesauce

  • 2½ kg oksefilet med fedtkant
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Smørristede kartofler

  • 100 g smør
  • 2 finthakkede rødløg (ca. 200 g)
  • 2¼ kg pillede, kogte aspargeskartofler

Pynt

  • finthakket frisk kruspersille

Tilbehør

  • 1¾ kg dampede haricots verts

Fremgangsmåde:

Kold bearnaisesauce

Rør æggeblommerne godt med salt. Rør en jævning af mel og lidt af fløden i en tykbundet gryde. Tilsæt resten af fløden og kog blandingen godt igennem. Pisk lidt af den varme fløde i æggeblommerne og hæld dem derefter i gryden under stadig piskning. Varm saucen op, uden at den koger. Lad saucen blive kold og rør den sammen med persille, estragon og bearnaiseessens. Stil saucen tildækket i køleskabet i mindst ½ time. Smag til.

Rids oksefiletens fedtkant. Læg fileten på ovnens rist over bradepanden og brun stegen nederst i ovnen. Tag oksefileten ud efter ca. 10 min. og drys med salt og peber. Skru ovnen ned til 150°. Sæt atter fileten nederst i ovnen og steg den færdig – mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur, den skal være ca. 65°, så er kødet rosa. Lad oksefileten hvile tildækket til kartoflerne er færdige.

Smørristede kartofler

Skru ovnen op på 225°. Smelt smørret i en gryde og svits løgene heri et kort øjeblik. Fordel kartoflerne i bradepanden og hæld løg og smør over. Rist kartoflerne midt i ovnen.

Skær, lige før serveringen, oksefileten i tynde skiver og server dem med smørristede kartofler, bønner og kold bearnaisesauce.

Stegetid for oksefilet

Ca. 10 min. ved 250° og derefter ca. 65 min. ved 150° - traditionel ovn.

Ristning af kartofler

Ca. 20 min. ved 225° - traditionel ovn.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 51040 kJ
  • Energifordeling:
  • Fedt: 61 %
  • Kulhydrat: 18 %
  • Protein: 21 %
  • Fiber: 89,6 g
Print