Enebær

Enebær
Enebær er et af de få krydderier, som stammer fra et nåletræ. Måske er det ligheden med et grantræ, der har givet inspiration til børnevisen: Så går vi rundt om en enebærbusk.

Udseende

Det er enebærbuskens frugt, der anvendes som krydderi. Frugten ligner bær, men er i virkeligheden små kødfyldte kogler, der er tre år om at modne.

Oprindelse

Enebær har eksisteret i Danmark siden istiden for mere end 10.000 år siden. Den gror stort set overalt i verden og findes vildtvoksende i Nordamerika, Europa, Afrika og i Asien.

Anvendelse

Enebær har en krydret lugt og en bittersød smag med en lidt peberagtig eftersmag, som minder om rosa peber. Smagen er dominerende, så enebærrene skal bruges med måde i maden.

Enebær købes som hele bær eller som stødt pulver. Hele bær er aromatiske og kan sagtens krydre en ret eller en marinade, uden at man spiser dem bagefter. Alternativt kan de knuses i en morter først, hvis man ønsker, at de skal spises med.

Enebær anvendes meget i kraftige retter, som okseragout, pateer og vildtsaucer. Til fedt kød som and, gås og flæskesteg er enebær også et krydderi, der giver en god modvægt til den fede smag.

Kålretter, som fx coleslaw og den tyske ret sauerkraut, kan krydres med enebær. Det samme gælder marinader til fed fisk, som fx marineret sild.

Enebær bruges desuden til at krydre alkoholiske drikke. Bedst kendt er gin og genever. De har fået deres navn efter det franske navn for enebær, som er genièvre. Herhjemme er enebærsnaps en populær kryddersnaps, som man selv kan fremstille.

Desuden anvendes både enebærgrene, træspåner og bær til rygning af kød og pølser.

Botanik

Enebærbusken tilhører cypresfamilien. Den er en stedsegrøn busk med sylespidse nåle. Den findes vildtvoksende i Danmark, især på hedearealer og sandjord, hvor den bliver 1-2 meter høj. Andre steder i verden kan den blive 10-12 meter høj. Enebærbusken findes i udgaver, der er fladt krybende på jorden og andre, der vokser op som søjleformede træer. Bærrene skal håndplukkes, for på samme gren sidder der både blomster, grønne, umodne bær og blåsorte, modne bær imellem hinanden.

Efter plukning tørres bærrene ved lav temperatur, under 35 grader, for at bevare aromaen bedst muligt. Tørrede bær er let rynkede, men stadig bløde og smidige.

Friskhed

De umodne kogler er grønne. Ved modenhed bliver de dugget blåsorte.

Næringsindhold

Bærrene indeholder 33 procent sukker og nogle få procent æteriske olier, der giver dem en terpentinagtig, parfumeret duft og smag.

Kilder

  • "Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009
  • ”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010