D-vitamin

D-vitamin

Du har helt sikkert hørt om D-vitamin, men ved du egentlig, hvad det gør, og hvorfor det er så vigtigt for kroppen? I denne artikel præsenterer vi nyttig information om vitaminet, og hvordan du kan få det.

Indhold

Hvad er D-vitamin?

Helt kort, så er D-vitamin et fedtopløseligt vitamin, der produceres i huden ved kontakt med sollys, og som kan fås fra visse fødevarer og kosttilskud.

Hvad gør D-vitamin?

D-vitamin bidrager til at opretholde normal muskelfunktion og et normalt fungerende immunsystem. Det bidrager til optagelsen af calcium, som er nødvendigt for at vedligeholde normale knogler og tænder.

D-vitamin bidrager til:

  • Vedligeholdelse af normale knogler
  • Vedligeholdelse af normal muskelfunktion
  • Vedligeholdelse af normale tænder
  • Normal funktion af immunsystemet
  • Normal optagelse/udnyttelse af calcium og fosfor
  • Normale calciumniveauer i blodet

Dagligt referenceindtag for D-vitamin

I EU er det daglige referenceindtag for D-vitamin 5 mikrogram. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager 5-10 µg D-vitamin dagligt i form af kosttilskud i vinterhalvåret fra oktober til april. For børn fra 2 uger til 4 år anbefales det, at de får 10 µg D-vitamin fra kosttilskud dagligt året rundt, det samme er gældende for gravide og ammende. Er man i risiko for knogleskørhed, er man over 70 år, eller bor man i plejebolig eller hjemmepleje, anbefales det, at man får 20 µg D-vitamin sammen med 800-1000 mg calcium dagligt året rundt i form af kosttilskud (Fødevarestyrelsen).

For at blive klassificeret som 'rig på D-vitamin' skal en drikkevare indeholde mindst 15 % af referenceindtaget, mens faste produkter skal indeholde mindst 30 % af referenceindtaget. For at angive, at et produkt er en 'kilde til D-vitamin', skal en drikkevare have mindst 7,5 % af referenceindtaget, mens et fast produkt skal have mindst 15 % af referenceindtaget.

Fødevarer, der indeholder D-vitamin

Andre fødevarer, der indeholder vitamin D inkluderer:

Fødevare Vitamin D pr. 100 g %NRV * (5 µg per dag)
Laks, opdræt, rå 7.86 µg 79 %
Sild, rå 11 µg 110%
Makrel, rå 8.07 µg 81%
sardiner i olie 12 µg 120%
Æggeblomme 6.60 µg 66%

*NRV % af dagligt referenceindtag

Du kan også finde Arla Cultura® produkter hvor der er tilsat D-vitamin, se hvilke produkter nedenfor.

Cultura Vitamin D pr. 100 g %NRV * (5 µg per dag)
Cultura syrnet mælk med blåbær 2,2% 0.8 µg 15 %
Cultura syrnet mælk naturel 2,5% 0.9 µg 18%
Cultura drik hindbær 1.4% 0.8 µg 15%
Cultura drikkeyoghurt Jordbær 1% 1.0 µg 20%
Cultura drikkeyoghurt Blåbær 1.0 µg 20%

*NRV % af dagligt referenceindtag

Læs også