
Du har helt sikkert hørt om D-vitamin, men ved du egentlig, hvad det gør, og hvorfor det er så vigtigt for kroppen? I denne artikel præsenterer vi nyttig information om vitaminet, og hvordan du kan få det.
Hvad er D-vitamin?
Helt kort, så er D-vitamin et fedtopløseligt vitamin, der produceres i huden ved kontakt med sollys, og som kan fås fra visse fødevarer og kosttilskud.
Hvad gør D-vitamin?
D-vitamin bidrager til at opretholde normal muskelfunktion og et normalt fungerende immunsystem. Det bidrager til optagelsen af calcium, som er nødvendigt for at vedligeholde normale knogler og tænder.
D-vitamin bidrager til:
- Vedligeholdelse af normale knogler
- Vedligeholdelse af normal muskelfunktion
- Vedligeholdelse af normale tænder
- Normal funktion af immunsystemet
- Normal optagelse/udnyttelse af calcium og fosfor
- Normale calciumniveauer i blodet
Dagligt referenceindtag for D-vitamin
I EU er det daglige referenceindtag for D-vitamin 5 mikrogram. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager 5-10 µg D-vitamin dagligt i form af kosttilskud i vinterhalvåret fra oktober til april. For børn fra 2 uger til 4 år anbefales det, at de får 10 µg D-vitamin fra kosttilskud dagligt året rundt, det samme er gældende for gravide og ammende. Er man i risiko for knogleskørhed, er man over 70 år, eller bor man i plejebolig eller hjemmepleje, anbefales det, at man får 20 µg D-vitamin sammen med 800-1000 mg calcium dagligt året rundt i form af kosttilskud (Fødevarestyrelsen).
For at blive klassificeret som 'rig på D-vitamin' skal en drikkevare indeholde mindst 15 % af referenceindtaget, mens faste produkter skal indeholde mindst 30 % af referenceindtaget. For at angive, at et produkt er en 'kilde til D-vitamin', skal en drikkevare have mindst 7,5 % af referenceindtaget, mens et fast produkt skal have mindst 15 % af referenceindtaget.
Fødevarer, der indeholder D-vitamin
Andre fødevarer, der indeholder vitamin D inkluderer:
Fødevare | Vitamin D pr. 100 g | %NRV * (5 µg per dag) |
---|---|---|
Laks, opdræt, rå | 7.86 µg | 79 % |
Sild, rå | 11 µg | 110% |
Makrel, rå | 8.07 µg | 81% |
sardiner i olie | 12 µg | 120% |
Æggeblomme | 6.60 µg | 66% |
*NRV % af dagligt referenceindtag
Du kan også finde Arla Cultura® produkter hvor der er tilsat D-vitamin, se hvilke produkter nedenfor.
Cultura | Vitamin D pr. 100 g | %NRV * (5 µg per dag) |
---|---|---|
Cultura syrnet mælk med blåbær 2,2% | 0.8 µg | 15 % |
Cultura syrnet mælk naturel 2,5% | 0.9 µg | 18% |
Cultura drik hindbær 1.4% | 0.8 µg | 15% |
Cultura drikkeyoghurt Jordbær 1% | 1.0 µg | 20% |
Cultura drikkeyoghurt Blåbær | 1.0 µg | 20% |
*NRV % af dagligt referenceindtag