Benzin i blodet på den grønne måde

Benzin i blodet på den grønne måde

Mød Fabienne Djarling. Hun er chauffør i Arla og kører hver dag varer ud fra Arlas lager til butikkerne. Fabienne er en unik chauffør på de danske veje. Til dels fordi hun er kvinde. Men mest fordi kører hun en biogaslastbil. Og hun har ild i øjnene af begejstring over den.

Bag mælken er Fabienne som kører biogaslastbil | Chauffør ved Arla0:29

”Det her er min lastbil. Den kører på biogas,” smiler Fabienne med lys i øjnene, som man oftest ser det hos børn juleaften. Der er ingen tvivl om at Fabienne brænder for det, hun laver, og især at hun er stolt af sin lastbil, som er grøn på flere måder. Den er nemlig ikke bare prydet af Arlas grønne farver. Den kører også på 100 % biogas.

”Det er klart, at jeg er stolt af at køre i en lastbil, som kører på biogas. Det er jo bare en fed følelse at køre en stor flot lastbil, som oveni købet er god for miljøet. Det gør mig stolt,” fortæller Fabienne.

Biogas bliver udvundet af organisk materiale som for eksempel komøg og spildevand. 30% af Arlas landmænd sender komøg fra deres gård til et biogasanlæg, så det eksempelvis kan blive til mere miljøvenligt brændstof. Læs mere om det her.

Tidligt op

Ser du en af Arlas indtil videre 7 biogaslastbiler på vejene, kan det være Fabienne, der sidder bag rattet. Men så skal du stå tidligt op, for hendes dag starter tidligt – faktisk mens det stadig er nat. Et sted mellem kl. 02.00 og kl. 06.00 ruller hun ud af terminalen og afsted mod kunderne, så kølediskene kan blive fyldt med friske mejeriprodukter. Her tager hun også de tomme mælkekasser og -bure med retur, så de kan genbruges. Og hun går altid glad hjem fra arbejde.

”Der er mange fede ting ved at være lastbilchauffør. Men primært elsker jeg friheden. Jeg kan høre musik hele dagen og har ikke en chef, der ånder mig i nakken. Mange ville nok tænke, det var ensomt, men jeg har både kontakt med kunder og kollegaer og en masse selvstændighed i mit arbejde,”

forklarer hun og fortsætter med et grin;

”Og så er det bare fedt at kunne styre sådan en stor maskine. Det gør mig helt glad indeni.”

En del af den grønne omstilling

Fabienne møder ofte fordomme om at være kvindelig lastbilchauffør, og de fleste synes, at det er sejt, at hun har et job, som ikke er et typisk ’kvinde-job’. Hun vil gerne gøre sit for at nedbryde netop de forestillinger om, at kvinder ikke kan være lastbilchauffør.

”Jeg føler, jeg er med til ændre stereotypen af den typiske lastbilchauffør. Jeg kan vise, at selvom man ikke er to meter høj og bred, kan man godt gøre det her job til punkt og prikke. Det handler ikke om at være stærk, men om at være klog. Vi har et motto i Arla, der hedder ’work smarter, not harder’, og det passer så godt til mig,” siger hun.

Fabienne er stolt af at gå forrest i arbejdet med at gøre transporten på de danske veje mere skånsom for klima og miljø. Hun sætter pris på at være med til at løfte i flok med resten af medarbejderne og landmændene i Arla i rejsen mod en mere bæredygtig mejeriproduktion, der tager hensyn til jordens ressourcer.

”Jeg går selv op i miljøet, og skal leve mange år endnu. Det er rart at vide, at jeg hver dag er med til bidrage til en grønnere vej for Arlas lastbiler og en mere bæredygtig fremtid,” siger Fabienne.