VORES MEJERIER

På vores mejerier bliver mælken behandlet og enten tappet på kartoner eller lavet til andre mejeriprodukter. Det kræver energi at producere så meget mælk, ost, yoghurt og fløde, som Arla gør. Vi har en klar målsætning om at reducere CO2e udledningen fra vores mejerier med 63% sammenlignet med 2015*. Det skal blandt andet ske ved at gøre vores mejerier mere energieffektive, minimere spild og arbejde smartere ved hjælp af teknologi.

Transformation

Hver dag omdanner vi mange tusind liter mælk til mejeriprodukter – og den proces bruger naturligvis en del energi. Derfor arbejder vi på at bruge mere og mere energi fra vedvarende energikilder. 

Vores målsætning lyder, at al elektricitet til vores produktion i Europa skal komme fra 100% vedvarende energikilder ved udgangen af 2025. Det opnår vi gennem køb af grønne certifikater, der svarer til den mængde strøm, der bruges på mejeriet. Og på udvalgte mejerier har vi solcelleanlæg. 

Transformation

Vi sparer, hvor vi kan

Alle tiltag tæller, når det kommer til at spare på strømmen på vores mejerier. Så vi griber ud efter energibesparelser på alle hylder: Både de større tiltag, som f.eks. at installere energibesparende varmepumper. Og de mindre, som at installere LED-lys med bevægelsessensor, så lyset slukkes automatisk. Det hele tæller med, når vi skal reducere vores energiforbrug. 

Vi sparer, hvor vi kan

Energy champions

Mød vores energi-ambassadør, Maria. Hun er en af Arlas ”Energy Champions”, som arbejder på alle vores mejerier. De hjælper os med at omsætte Arla's Climate Ambition til konkrete handlinger på mejerierne, der skal være med til at reducere vores klimaftryk.  

Vores Energy Champions deler erfaringer og indsigter – alt sammen værdifuld viden, der hjælper os på vej mod vores 2030 mål: 63% reduktion af CO2, sammenlignet med 2015.  

Mejerister

Mindre madspild

Vi har en klar ambition om at minimere madspild i hele vores værdikæde: I 2030 skal spildet reduceres med 50% sammenlignet med 2015.  

Ligesom man kan gøre derhjemme, gør vi os umage for at få så meget ud af vores ingredienser som muligt. Med hjælp fra innovative teknologiske løsninger kan vi finde de områder i produktionen, hvor der opstår spild, så vi kan mindske det i fremtiden.  

Og når det sker, at der er produkter til overs i vores produktion, donerer vi f.eks. til Fødevarebanken i stedet for at kassere de gode varer. 

Og det, som ikke kan bruges til fødevarer, kan ofte anvendes som dyrefoder eller til biogasproduktion. 

Mindre madspild

Mælk er mere end mælk

I Arla samarbejder vi med forskere og eksperter – lige fra dem i gummistøvler til dem i hvide kitler - om at finde løsninger, så vi kan producere mælk og samtidig tage hensyn til jordens ressourcer.

Læs mere her

*For at læse mere om Arlas klimaambitioner, klik her