Flæskesteg og timiangrøntsager

Bedømmelse

(46 vurderinger)

60+ min

Klassisk flæskesteg med sauce og kartofler og med et pift af timian i de svitsede grøntsager.

Ingredienser

Antal portioner

Flæskesteg

  • 1 spsk groft salt
  • 1 svinekam med ridset svær (ca. 1½ kg)
  • 1 liter vand

Sauce til flæskesteg

  • stegesky fra svinekammen
  • 25 g blødt smør
  • 2½ spsk hvedemel
  • ½ tsk sukker
  • friskkværnet peber
  • evt. kulør

Timiangrøntsager

  • 50 g smør
  • 6 flækkede gulerødder i ca. 5 cm stykker
  • 4 porrer i skrå ringe
  • 2 uskrællede æbler i både, fx elstar
  • 100 g grofthakkede svesker
  • 50 g grofthakkede valnøddekerner
  • ½ dl friske timianblade
  • 1½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Tilbehør

  • 1½ kg kogte faste kartofler

Sådan gør du

Sådan gør du

Flæskesteg

Kom salt ned mellem sværene. Læg stegen på ovnens rist. Støt den evt. med sammenkrøllet alufolie så stegen ligger lige. Kom halvdelen af vandet i bradepanden og læg risten med stegen ovenpå. Steg svinekammen midt i ovnen - tilsæt resten af vandet efter ca. 45 min. Tag flæskestegen ud og mål med et stegetermometer kødets cetrumstemperatur. Den skal være ca. 65°. Hold flæskestegen varm.

Sauce til flæskesteg

Si stegeskyen og skum evt. fedtet af. Mål skyen, tilsæt vand eller kog ind - der skal være ½ liter i alt. Bring skyen i kog i en gryde. Rør smør og mel godt sammen. Pisk blandingen i skyen og tilsæt sukker og peber. Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag til.

Timiangrøntsager

Lad imens smørret smelte i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits gulerødderne i ca. 4 min. Tilsæt porrer og svits i ca. 1 min. Tilsæt æbler, svesker, valnødder, timian, salt og peber og svits i yderligere ca. 2 min. Smag til.

Ved serveringen

Skær stegen i skiver - kom evt. sky i saucen. Server straks sammen med grøntsager, kartofler og sauce.

Tip

Hvis sværen er blød! Skær sværen af og grill den 2-3 min.

Stegetid

Ca. 1 time og 15 min. ved 200°.

Flæskesteg med sprød svær

Næringsindhold, pr.

  • Energiindhold for hele retten: 27860 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 48,8 g
  • Protein: 21 %
  • Kulhydrat: 28 %
  • Fedt: 51 %

Kilde: