Gåsesteg med stegte kartofler og æblesalat med mormordressing

Gåsesteg med stegte kartofler og æblesalat med mormordressing

60+ min
Gåsesteg, den må vi ikke helt glemme....den smager jo herligt. Og serveret med grønkålssalat får den et lille moderne tvist.

Sådan gør du

Stegetid:

Ca. 6 timer ved 125°.

Gåsesteg
  • Rens, skyl og tør gåsen. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af. Gnid gåsen udvendigt og indvendigt med salt og peber og fyld den med æbler. Sy gåsen sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til gåsens krop. Læg gåsen med brystet opad på ovnens rist. Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande. Læg risten oven på og steg gåsen midt i ovnen. Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt. Tag efter ca. 5½ time gåsen ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Steg evt. gåsen færdig. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time.
Æblesalat med grønkål
  • Vend æbleternene med eddike og honning, så de ikke bliver misfarvede. Skær de grove stilke og ribber af grønkålsbladene. Skyl bladene grundigt og tør dem godt. Hak bladene fint. Bland fløde, eddike, flormelis, salt og peber og pisk dressingen let sammen til den får en cremet konsistens. Vend grønkål og dressing sammen og stil kålen tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag til. Anret grønkål og æbler lagvis i et fad og drys med ristede mandler.
Sauce
  • Si gåseskyen over i en gryde. Skum fedtet af (gem fedtet) og mål skyen - der skal være ca. 5 dl (kog ind eller tilsæt vand). Bland smør og mel godt og pisk blandingen i skyen. Kog saucen ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til. Tilsæt kulør og smag til.
  • Fordel kartofler og gåsefedt i en bradepande med alufolie. Stil bradepanden i ovnen et kort øjeblik, så gåsefedtet smelter, hvis det er blevet stift. Tag kartoflerne ud, vend godt rundt og drys med salt. Grill kartoflerne øverst i ovnen - vend i kartoflerne et par gange.
  • Del gåsen i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 4-5 stykker. Læg kødet i et ovnfast fad. Kom æblerne fra gåsen i en skål. Grill evt. gåsekødet midt i ovnen et øjeblik, så skindet bliver sprødt.
Tip
  • Du kan stege gåsen dagen før. Lad gåsestegen køle af, del den i stykker og læg dem i en bradepande. Pensl evt. med lidt gåsefedt og stil gåsen tildækket i køleskabet. Lun gåsestegen inden serveringen ved 100° i ca. 45 min. Grill den et par minutter til sidst, så skindet bliver sprødt.
Grill
  • Ca. 4 min.
Energiindhold for hele retten:

47464 kJ / 11344 kcal

Næringsindhold pr. 100g

505 kJ / 121 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 40,5 % 12 g
Kulhydrat: 17,7 % 5,2 g
Fedt: 41,8 % 5,7 g
Relateret video
Andesteg med sprødt skind

Se her hvordan du steger gåsestegen, så skindet bliver sprødt og lækkert.

Ingredienser

Gåsesteg
1 Gås (ca. 6 kg)
1 spsk Groft salt
Friskkværnet peber
8 Skrællede æbler i tykke både, fx elstar (ca. 1 kg)
Bomuldssnor
¾ liter Vand
Æblesalat med grønkål
4 Æbler i tern, fx elstar
2 spsk Hvid balsamicoeddike
1 spsk Flydende honning
500 g Rensede grønkålsblade eller palmekål
¼ liter Piskefløde
2½ spsk Hvid balsamicoeddike
2½ spsk Flormelis
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
75 g Grofthakkede, ristede, smuttede mandler
Sauce
20 g Blødt smør
2 spsk Hvedemel
Kulør
1½ kg Kogte små, skrubbede kartofler
50 g Gåsefedt
1½ tsk Groft salt
Tilbehør
Trænebærgelé