Gåsesteg med stegte kartofler og grønkålssalat med mormordressing
60+ min

Gåsesteg med stegte kartofler og grønkålssalat med mormordressing

Gåsesteg, den må vi ikke helt glemme....den smager jo herligt. Og serveret med grønkålssalat får den et lille moderne tvist.
Bedømmelse (15 vurderinger)

Min bedømmelse:

Gåsesteg med stegte kartofler og grønkålssalat med mormordressing

Gåsesteg, den må vi ikke helt glemme....den smager jo herligt. Og serveret med grønkålssalat får den et lille moderne tvist.

Antal portioner

Gåsesteg

  • 1 gås (ca. 6 kg)
  • 1 spsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 8 skrællede æbler i tykke både, fx elstar (ca. 1 kg)
  • bomuldssnor
  • ¾ liter vand

Grønkålssalat med æbler

  • 4 æbler i tern, fx elstar
  • 2 spsk hvid balsamicoeddike
  • 1 spsk flydende honning
  • 500 g rensede grønkålsblade eller palmekål
  • ¼ liter Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • 2½ spsk hvid balsamicoeddike
  • 2½ spsk flormelis
  • ¾ tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 75 g grofthakkede, ristede, smuttede mandler

Sauce

  • 20 g blødt smør
  • 2 spsk hvedemel
  • kulør
  • 1½ kg kogte små, skrubbede kartofler
  • 50 g gåsefedt
  • 1½ tsk groft salt

Tilbehør

  • trænebærgelé

Fremgangsmåde:

Gåsesteg

Rens, skyl og tør gåsen. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af. Gnid gåsen udvendigt og indvendigt med salt og peber og fyld den med æbler. Sy gåsen sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til gåsens krop. Læg gåsen med brystet opad på ovnens rist. Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande. Læg risten oven på og steg gåsen midt i ovnen. Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt. Tag efter ca. 5½ time gåsen ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Steg evt. gåsen færdig. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time.

Grønkålssalat med æbler

Vend æbleternene med eddike og honning, så de ikke bliver misfarvede. Skær de grove stilke og ribber af grønkålsbladene. Skyl bladene grundigt og tør dem godt. Hak bladene fint. Bland fløde, eddike, flormelis, salt og peber og pisk dressingen let sammen til den får en cremet konsistens. Vend grønkål og dressing sammen og stil kålen tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag til. Anret grønkål og æbler lagvis i et fad og drys med ristede mandler.

Sauce

Si gåseskyen over i en gryde. Skum fedtet af (gem fedtet) og mål skyen - der skal være ca. 5 dl (kog ind eller tilsæt vand). Bland smør og mel godt og pisk blandingen i skyen. Kog saucen ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til. Tilsæt kulør og smag til.

Fordel kartofler og gåsefedt i en bradepande med alufolie. Stil bradepanden i ovnen et kort øjeblik, så gåsefedtet smelter, hvis det er blevet stift. Tag kartoflerne ud, vend godt rundt og drys med salt. Grill kartoflerne øverst i ovnen - vend i kartoflerne et par gange.

Del gåsen i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 4-5 stykker. Læg kødet i et ovnfast fad. Kom æblerne fra gåsen i en skål. Grill evt. gåsekødet midt i ovnen et øjeblik, så skindet bliver sprødt.

Tip

Du kan stege gåsen dagen før. Lad gåsestegen køle af, del den i stykker og læg dem i en bradepande. Pensl evt. med lidt gåsefedt og stil gåsen tildækket i køleskabet. Lun gåsestegen inden serveringen ved 100° i ca. 45 min. Grill den et par minutter til sidst, så skindet bliver sprødt.

Stegetid

Ca. 6 timer ved 125°.

Grill

Ca. 4 min.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 79560 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 92,6 g
  • Protein: 18 %
  • Kulhydrat: 13 %
  • Fedt: 69 %
Print

Vin match

Corvina, rondinella, molinara Valpolicella, Italien

Til denne ret skal der serveres en fyldig rødvin. Prøv en amarone della valpolicella eller dens lillebroder valpolicella ripasso Kilde: Martin Nordkvist

Læs også om vin til and