Grydebrød med grahamsmel og valnødder

Grydebrød med grahamsmel og valnødder

60+ min
Dette grydebrød indeholder både fuldkorn og nødder og det har en skøn krumme. Grydebrød hedder som det hedder, fordi det er brød bagt i en støbejernsgryde, og den stærke varme giver en sprød og lækker skorpe. Denne version af grydebrød har ekstra smag og noget at tygge på, da der er valnødder i dejen. Prøv at servere grydebrød med grahamsmel og valnødder til et godt stykke ost.
https://www.arla.dk/opskrifter/grydebrod-med-grahamsmel-og-valnodder/

Sådan gør du

Bagetid med låg:

Ca. 20 min ved 225° - traditionel ovn.

Bagetid uden låg:

Ca. 20 min. ved 225° - traditionel ovn.

Grydebrød
  • Kom vand i en stor skål og rør gær og kvark ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt igennem med en grydeske.
  • Tag dejen ud på bordet og vask skålen af. Smør skålen med lidt olie og kom dejen tilbage i skålen (olien gør, at dejen lettere glider ud). Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
  • Drys mel på bordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå - den flyder lidt ud. Fold brødet fire gange over hinanden så det danner en kugle.
  • Drys mel i bunden af skålen og kom dejen heri med samlingen nedad. Lad brødet efterhæve i ca. 45 min. ved stuetemperatur.
  • Sæt en støbejernsgryde midt i ovnen. Tænd ovnen og lad gryden blive godt varm - det tager ca. ½ time.
  • Tag låget af gryden og hæld forsigtigt dejen i gryden så samlingen vender opad. Læg låget på gryden og bag brødet. Tag låget af gryden efter ca. 20 min., og bag brødet færdigt. Tag brødet ud af den varme gryde. Lad det afkøle på en bagerist i ca. 1 time.

Vær opmærksom på at støbejernsgryde og låg bliver meget varme. Vær derfor meget forsigtig, både når dejen skal i gryden og når brødet skal op.

I stedet for en støbejernsgryde kan du bruge en stegeso.

Energiindhold for hele retten:

10026 kJ / 2396 kcal

Næringsindhold pr. 100g

879 kJ / 210 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3,7 g
Protein: 13,3 % 6,9 g
Kulhydrat: 63,5 % 32,8 g
Fedt: 23,2 % 5,5 g
Mere inspiration

Her er endnu en skøn opskrift på grydebrød - her i langtidshævet udgave.

Ingredienser

Grydebrød
3½ dl Vand
25 g Gær
150 g Kvark, kærnemælk, A38 eller tilsvarende
300 g Hvedemel (ca. 5¼ dl)
200 g Grahamsmel (ca. 3½ dl)
75 g Hakkede valnøddekerner
1 spsk Flydende honning
2 tsk Groft salt
1 tsk Eddike
1 tsk Olivenolie