Kogt sprængt kalvespidsbryst med peberrodscreme

10 timer 45 min
Arbejdstid: 45 min
Fryseegnet
Kogt sprængt kalvespidsbryst med peberrodscreme

Sprængt kød er en form for tilberedning. Det er en mild saltning, du enten selv kan klare eller købe ved din slagter. Saltningen giver selvsagt kalvespidsbrystet en mild saltet smag, samtidig med at det sprængte kalvespidsbryst efter kogning forbliver saftigt og mørt. Kogt sprængt kalvespidsbryst med peberrodscreme er en ret, der både kan serveres kold, lun eller varm. Vi serverer det kogte sprængte kalvespidsbryst med peberrodssauce, glaserede rødbeder og friske æbler. Hvis du vælger at købe det sprængte kalvespidsbryst ved slagteren, sikrer du dig samtidig den smukke lyserøde farve.

Ingredienser

Kalvespidsbryst

1 kg Sprængt kalvespidsbryst (bestil det evt. hos slagteren)
2 liter Vand
5 Sorte peberkorn
1 Laurbærblad
1 Gulerod i stykker
1 Løg i både
5 Kviste af frisk timian

Peberrodscreme

¼ liter Creme fraiche 38%
3 spsk Frisk, fintrevet peberrod
1 tsk Sukker
1 tsk Friskpresset citronsaft
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber

Marinerede rødbeder

1 kg Små rødbeder i mundrette stykker
2 dl Mørk balsamicoeddike
1 dl Sukker
2 tsk Groft salt
2 spsk Blade af frisk timian
4 Æbler fx ingrid marie

Pynt

Brøndkarse

Tilbehør

240 g Groft brød

Sådan gør du

Kalvespidsbryst

  • Læg kødet i en gryde og dæk det med koldt vand. Sæt gryden over ved svag varme.
  • Skum fedt og uklarheder væk, når vandet begynder at koge. Tilsæt resten af ingredienserne.
  • Lad kødet koge ved svag varme og under låg i ca. 2 timer eller til kødet er mørt.
  • Læg kødet i en skål og si suppen over kødet.
  • Stil kødet tildækket i køleskabet til næste dag, eller hold det varmt til det skal skæres ud og serveres.

Peberrodscreme

  • Pisk cremefraichen stiv med en håndmixer (ca. 1½ min.).
  • Vend forsigtigt peberrod, sukker, citronsaft, salt og peber i cremefraichen, og stil den tildækket i køleskabet i ca. 2 timer. Smag til.

Marinerede rødbeder

  • Kom rødbeder, balsamicoeddike og sukker i en gryde.
  • Lad det koge ved jævn varme og uden låg i ca. 15 min. - eller til rødbederne er møre, men har bid.
  • Vend dem sammen med de friske æbler, Skær det kogte, sprængte kalvespidsbryst ud og anret skiverne med peberrodscreme og brøndkarse.
  • Server straks med groft brød.

Det kogte sprængte kalvespidsbryst smager fantiastisk som pålæg. Lad det køle og skær det i tynde skiver og server det på rugbrød med peberrodscreme og brødkarse. Riv evt. frisk peberrod over.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

23358 kJ / 5583 kcal

Næringsindhold pr. 100g

421 kJ / 101 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,1 g
Protein: 16,7 % 4,1 g
Kulhydrat: 30,2 % 7,5 g
Fedt: 53,1 % 6 g
https://www.arla.dk/opskrifter/kogt-sprangt-kalvespidsbryst-med-peberrodscreme/