Blåmuslinger

Blåmuslinger
Blåmuslinger er de mest almindelige muslinger i Danmark. De lever i vandet tæt ved kysten, og du kan samle dem med de bare næver. Og så er de en skøn spise. Læs med og lær alt om muslinger, og hvornår de er i sæson. Og få idéer til nye retter med blåmuslinger.

Hvordan ser blåmuslinger ud?

Blåmuslingen ligger inde i en skal, som den kan åbne og lukke. Skallen kan blive op til 10 cm lang. En blåmusling er blåsort og nærmest oval med en tilspidset forende og afrundet bagende. Indvendig er skallen beklædt med perlemor. Ved den bagerste del af muslingens fod findes en kirtel, der danner såkaldte byssustråde (skægget), som muslingen hæfter sig fast med til sten, pæle og fangstliner.

Hvordan smager en blåmusling?

Blåmuslinger har sødme med en let bitter eftersmag.

Hvor finder man blåmuslinger?

Blåmuslinger findes udbredt langs kysterne i Nordatlanten og andre steder med tempereret klima.

I Danmark findes de langs alle kyststrækninger. De lever i både salt- og brakvand, helt ind i Østersøen og i fjordene, blandt andet i Limfjorden.

Hvordan koger og anvender man blåmuslinger i madlavningen?

Blåmuslinger er en lækker spise, som du kan bruge i mange forskellige retter.

Her er nogle tips til, hvordan du tjekker, renser og koger dem, så du kan få sat blåmuslinger på middagsbordet:

Step 1: Tjek at blåmuslingerne er levende

Det er vigtigt, at du kun tilbereder levende muslinger. Tjek derfor hver enkelt musling og kasser dem, der er i stykker, og dem, der ikke er lukkede eller lukker sig ved et slag mod bordkanten. De er nemlig døde.

Step 2: 3 trin til rensning af blåmuslinger

  1. Brug en kniv til at fjerne rurer, alger og andet skidt på muslingerne. Skægget skal også pilles af. Det kan du gøre nu eller efter muslingerne er kogte.

  2. Skrup muslingeskallerne grundigt med en grydesvamp eller en stiv børste.

  3. Skyl muslingerne godt igennem med vand, så sand og andre urenheder bliver fjernet.

Step 3: Tilberedning af muslinger

De rengjorte muslinger skal koges/dampes i 3-4 minutter. Bagefter skal du sikre dig, at de har åbnet sig. Kassér dem, der ikke er åbne.

Spis muslingerne ved at brække de to skaldele fra hinanden. Med den tomme muslingeskal kan du løsne muslingen fra den anden skaldel og spise den med en mundfuld suppe. Du kan også pille muslingen ud af en skal (der stadig hænger sammen) - og bruge den tomme skal som en "tang" til at spise de andre muslinger med.

Idéer til opskrifter med blåmuslinger

Den klassiske opskrift med blåmuslinger er

Men hent også inspiration i vores mange andre opskrifter med muslinger.

Skal det være lidt nemmere end med friske blåmuslinger, så kan du vælge muslinger fra dåse eller glas, der er uden skaller, og lave fx Muslingesalat med belugalinser eller forretten, Muslinger med kryddersmør.

Hvor længe kan blåmuslinger holde sig?

Friske muslinger kan højst opbevares et par dage i køleskab. Kogte muslinger kan fryses. Holdbarhed 3 måneder.

Hvad er linemuslinger?

Blåmuslinger, som du køber hos fiskehandleren eller i supermarkedet, kaldes ofte linemuslinger. Linemuslinger er blåmuslinger, som er opdrættet. Muslingelarver bliver indfanget i vandet, og de vokser på liner (tove) lige under vandoverfladen, hvor der er god vandgennemstrømning og masser af føde i form af mikroskopiske planktonalger. De bliver hurtigt store og kødfulde, og de er ikke fyldt med sand, som muslinger, der graves op fra havets bund.

Sæson

Hele året. Men hvis du selv vil plukke dine muslinger, er det bedst fra midten af oktober til april. For når vandet er koldt, er der ikke så stor risiko for giftige alger. Når du samler dine egne muslinger, skal du være på vagt over for algegifte, som muslingerne kan være forurenet med.

Se Fødevarestyrelsens råd for indsamling af muslinger.

Tips og Tricks

Samler du selv muslingerne op af vandet, kan du undgå de mest sandfyldte ved kun at plukke de muslinger, der sidder øverst på sten og pæle i vandet.

Næringsindhold

Indholdet af næringsstoffer i kogte blåmuslinger er analyseret af Fødevareinstituttet.

Kilder