Mørdej
Mørdej er en grunddej, som udelukkende består af mel, smør, salt/sukker og vand/æggeblomme. Her får du en klassisk opskrift som du kan bruge i den salte variation til madtærter/pies - eller i den søde version til frugttærter/linser/medaljer eller småkager. Mørdej er en lækker sprød dej - og du skal bruge koldt smør for at få succes. Smørret skal smuldres i melet - og du skal endelig ikke arbejde for meget med dejen, men undgå at smørret smelter ved for meget håndtering i varme hænder.
Ingredienser
175 g
Hvedemel (ca. 2¾ dl)
|
|
---|---|
½ tsk
Groft salt - eller 3 spsk sukker, hvis du vil lave en sød mørdej
|
|
100 g
Koldt smør
|
|
1½ spsk
Vand - eller en æggeblomme
|
Sådan gør du
Salt eller sød mørdej
Ønsker du en fuldkornstærtebund kan du erstatte ⅓ af hvedemelet med fuldkornsmel. Tilsæt evt. også en smule mere vand.
Rul evt. dejen ud mellem to opklippede plasticposer beregnet til madlavning. Så kan du "kaste" rundt med dejen uden at den sætter sig fast eller du behøver at tilføje mere mel. Mørdej kan stå klar i tærteform/springform eller i en rulle parat til småkager - på køl fra dagen før du skal bruge den.
Tærtebunden kan fryses både ubagt og bagt.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
5560 kJ / 1329 kcal
Næringsindhold pr. 100g
1853 kJ / 443 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 2,1 g |
Protein: | 4,7 % | 5,1 g |
Kulhydrat: | 38,9 % | 42,4 g |
Fedt: | 56,4 % | 28,2 g |