Mørdej

Mørdej

45 min
Mørdej er en grunddej, som udelukkende består af mel, smør, salt/sukker og vand/æggeblomme. Her får du en klassisk opskrift som du kan bruge i den salte variation til madtærter/pies - eller i den søde version til frugttærter/linser/medaljer eller småkager. Mørdej er en lækker sprød dej - og du skal bruge koldt smør for at få succes. Smørret skal smuldres i melet - og du skal endelig ikke arbejde for meget med dejen, men undgå at smørret smelter ved for meget håndtering i varme hænder.
https://www.arla.dk/opskrifter/mordej/

Sådan gør du

Salt eller sød mørdej
  • Bland mel og salt eller sukker.
  • Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet.
  • Saml dejen hurtigt med vand eller æggeblomme.
  • Skal du bruge mørdejen til en tærte, så rul eller tryk dejen ud i en tærteform (ca. 10 x 33 cm hvis det er aflang form eller ca. 22 cm i diameter hvis formen er rund) og godt op ad kanten. Stil tærtebunden tildækket i køleskabet i mindst ½ time.
  • Forbag bunden midt i ovnen ca. 12 min. ved 200° - traditionel ovn.
  • Vil du lave medaljer så rul dejen tyndt ud (ca. ½ cm) mellem to stykker bagepapir.
  • Stil bunden i fryseren i ca. 15 min. - den er nemmere at udstikke helt kold.
  • Træk det øverste bagepapir af.
  • Udstik 12 runde bunde med en kageudstikker eller et glas (ca. 8 cm i diameter).
  • Flyt forsigtigt bundene over på en plade med bagepapir - brug fx en paletkniv.
  • Bag bundene øverst i ovnen ca. 6 min. ved 200° - traditionel ovn - til de er let gyldne.
  • Lad dem afkøle på en bagerist.

Ønsker du en fuldkornstærtebund kan du erstatte ⅓ af hvedemelet med fuldkornsmel. Tilsæt evt. også en smule mere vand.

Rul evt. dejen ud mellem to opklippede plasticposer beregnet til madlavning. Så kan du "kaste" rundt med dejen uden at den sætter sig fast eller du behøver at tilføje mere mel. Mørdej kan stå klar i tærteform/springform eller i en rulle parat til småkager - på køl fra dagen før du skal bruge den.

Tærtebunden kan fryses både ubagt og bagt.

Energiindhold for hele retten:

5560 kJ / 1329 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1853 kJ / 443 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,1 g
Protein: 4,7 % 5,1 g
Kulhydrat: 38,9 % 42,4 g
Fedt: 56,4 % 28,2 g

Ingredienser

175 g Hvedemel (ca. 2¾ dl)
½ tsk Groft salt - eller 3 spsk sukker, hvis du vil lave en sød mørdej
100 g Koldt smør
1½ spsk Vand - eller en æggeblomme