Moussekage med æble og timian

Moussekage med æble og timian

60+ min
Moussekage med æble og timian. Den klassiske æblekage har fået et moderne og elegant twist i denne skønne moussekage med med et indlæg af æblekompot. Moussekagen serveres på en sprød mørdejsbund og er sprayet med velvet spray, der giver kagen et elegant velour look.

Sådan gør du

Æblegrød til indlæg
  • Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykker i en gryde sammen med citronskal, sukker og timian. Kog æblerne møre ved jævn varme og uden låg i 10-15 min.
  • Tag timianstilkene op og blend æblegrøden, fx med en stavblender. Lad æblegrøden køle af.
  • Fordel grøden i bunden af en silikoneform (ca. 18 cm i diameter) og stil den tildækket i fryseren til næste dag.
  • Befri den frosne æblegrød fra silikoneformen og opbevar den i fryseren.
Mousse
  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret.
  • Pisk fløde, vanilje og resten af sukkeret til et let skum og vend det forsigtigt sammen med cremefraiche.
  • Varm citronsaften til lige under kogepunktet og tag gryden af varmen. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved, og smelt husblassen i citronsaften. Afkøl husblassen med lidt af fromageblandingen og vend det i resten af blandingen.
  • Hæld halvdelen af moussen i en glat silikoneform (ca. 20 cm i diameter) og stil den i fryseren i 5-10 min. - til moussen har sat sig.
  • Placer det frosne æbleindlæg oven på den let stivnede mousse, tryk det lidt ned i moussen og fordel resten af moussen herpå. Stil silikoneformen tildækket i fryseren i mindst 4 timer - gerne natten over.
Mørdejsbund
  • Bland mel, sukker og salt i en skål.
  • Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen.
  • Saml hurtigt dejen med ægblommerne.
  • Tryk dejen ud i en smurt tærteform med løs bund stykker (ca. 22 cm i diameter). Stil den tildækket i køleskabet i ca. 30 min.
Fragipane
  • Pisk smør og sukker sammen. Pisk mandelmel og æg i smørblandingen.
  • Fordel blandingen på den ubagte mørdejsbund og bag den midt i ovnen. Lad tærten køle helt af i formen.
Sådan samler du kagen
  • Placer tærtebunden på et serveringsfad.
  • Befri moussen fra silikoneformen og spray den med hvid velvet spray.
  • Flyt moussen over på tærtebunden (brug fx en paletkniv) og lad den tø ved stuetemperatur i ca. 1½ time eller i køleskabet, hvilket tager 4-5 timer.
  • Pynt kagen med æbleskiver og frisk timian lige inden servering.
Bund
  • Ca. 25 min ved 200° - traditionel ovn.
Bemærk

Velvet spray er en chokoladespray til kager. Den fåes i flere farver og sprøjtes på is eller frosne moussekager. Velvet spray giver kagen en smuk overflade, der minder om velour, men sprayen kan sagtens udelades i denne kage.

Vidste du...

Fragipane er en sød kagefyldning lavet af mandler. Fragipane minder lidt om marzarinmasse og bruges primært som fyld i tærter, men også i andre kager.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

24378 kJ / 5826 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1116 kJ / 267 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 5,6 % 3,7 g
Kulhydrat: 35,5 % 23,3 g
Fedt: 58,9 % 17,8 g
Relateret video
Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Ingredienser

Æblekompot
Æbler (ca. 500 g)
4
Citronskal (usprøjtet)
2 tsk
Sukker
50 g
Frisk timian
3 stilke
Mousse
Husblas
4 blade
Vaniljestang
1
Sukker (ca. 125 g)
100 g
Piskefløde
2½ dl
Creme fraiche
500 g
Friskpresset citronsaft
2 spsk
Mørdejsbund
Hvedemel (ca. 150 g)
2½ dl
Flormelis
65 g
Groft salt
¼ tsk
Koldt smør
75 g
Æggeblommer
2
Frangipane
Blødt smør
100 g
Sukker (ca. 1¼ dl)
100 g
Mandelmel
100 g
Æg
2
Pynt
Hvid velvet spray (chokoladespray til kager)
Æbler i skiver
Friske timiankviste