Moussekage med æble og timian

Moussekage med æble og timian

60+ min
Moussekage med æble og timian. Den klassiske æblekage har fået et moderne og elegant twist i denne skønne moussekage med med et indlæg af æblekompot. Moussekagen serveres på en sprød mørdejsbund og er sprayet med velvet spray, der giver kagen et elegant velour look.
https://www.arla.dk/opskrifter/moussekage-med-able-og-timian/

Sådan gør du

Æblegrød til indlæg
  • Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykker i en gryde sammen med citronskal, sukker og timian. Kog æblerne møre ved jævn varme og uden låg i 10-15 min.
  • Tag timianstilkene op og blend æblegrøden, fx med en stavblender. Lad æblegrøden køle af.
  • Fordel grøden i bunden af en silikoneform (ca. 18 cm i diameter) og stil den tildækket i fryseren til næste dag.
  • Befri den frosne æblegrød fra silikoneformen og opbevar den i fryseren.
Mousse
  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret.
  • Pisk fløde, vanilje og resten af sukkeret til et let skum og vend det forsigtigt sammen med cremefraiche.
  • Varm citronsaften til lige under kogepunktet og tag gryden af varmen. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved, og smelt husblassen i citronsaften. Afkøl husblassen med lidt af fromageblandingen og vend det i resten af blandingen.
  • Hæld halvdelen af moussen i en glat silikoneform (ca. 20 cm i diameter) og stil den i fryseren i 5-10 min. - til moussen har sat sig.
  • Placer det frosne æbleindlæg oven på den let stivnede mousse, tryk det lidt ned i moussen og fordel resten af moussen herpå. Stil silikoneformen tildækket i fryseren i mindst 4 timer - gerne natten over.
Mørdejsbund
  • Bland mel, sukker og salt i en skål.
  • Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen.
  • Saml hurtigt dejen med ægblommerne.
  • Tryk dejen ud i en smurt tærteform med løs bund stykker (ca. 22 cm i diameter). Stil den tildækket i køleskabet i ca. 30 min.
Fragipane
  • Pisk smør og sukker sammen. Pisk mandelmel og æg i smørblandingen.
  • Fordel blandingen på den ubagte mørdejsbund og bag den midt i ovnen i ca. 25 min ved 200° - traditionel ovn. . Lad tærten køle helt af i formen.
Sådan samler du kagen
  • Placer tærtebunden på et serveringsfad.
  • Befri moussen fra silikoneformen og spray den med hvid velvet spray.
  • Flyt moussen over på tærtebunden (brug fx en paletkniv) og lad den tø ved stuetemperatur i ca. 1½ time eller i køleskabet, hvilket tager 4-5 timer.
  • Pynt kagen med æbleskiver og frisk timian lige inden servering.

Velvet spray er en chokoladespray til kager. Den fåes i flere farver og sprøjtes på is eller frosne moussekager. Velvet spray giver kagen en smuk overflade, der minder om velour, men sprayen kan sagtens udelades i denne kage.

Fragipane er en sød kagefyldning lavet af mandler. Fragipane minder lidt om marzarinmasse og bruges primært som fyld i tærter, men også i andre kager.

Energiindhold for hele retten:

24193 kJ / 5782 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1107 kJ / 265 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 5,6 % 3,7 g
Kulhydrat: 35,8 % 23,3 g
Fedt: 58,6 % 17,5 g
Relateret video
Sådan bruger du husblas

Ingredienser

Æblekompot
4 Æbler (ca. 500 g)
2 tsk Citronskal (usprøjtet)
50 g Sukker
3 stilke Frisk timian
Mousse
4 blade Husblas
1 Vaniljestang
100 g Sukker (ca. 125 g)
2½ dl Piskefløde
500 g Creme fraiche
2 spsk Friskpresset citronsaft
Mørdejsbund
2½ dl Hvedemel (ca. 150 g)
65 g Flormelis
¼ tsk Groft salt
75 g Koldt smør
2 Æggeblommer
Frangipane
100 g Blødt smør
100 g Sukker (ca. 1¼ dl)
100 g Mandelmel
2 Æg
Pynt
Hvid velvet spray (chokoladespray til kager)
Æbler i skiver
Stilke af blød frisk timian