Risalamande med mandelkrokant og marinerede appelsiner

23 timer 59 min
Arbejdstid: 1 time 20 min
Fryseegnet
Risalamande med mandelkrokant og marinerede appelsiner

Rør blot ikke ved min gamle jul....eller kunne det være sjovt at prøve en ny variation af risalamanden - med mandelkrokant og appelsinsauce og kvark sammen med ris og flødeskum.

  • Arla
  • Opskrifter
  • Risalamande med mandelkrokant og marinerede appelsiner

Ingredienser

Risengrød

3 dl Vand
180 g Grødris (ca. 2½ dl)
1 liter Mælk

Risalamande

100 g Hakkede, smuttede mandler
1 dl Sukker (ca. dl)
2½ dl Kvark eller græsk yoghurt
¼ liter Piskefløde
1 Smuttet mandel

Karamel

6 Store appelsiner
100 g Ristede, smuttede mandler
225 g Sukker (ca. 2½ dl)

Sådan gør du

Risengrød

  • Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde.
  • Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt mælk og salt og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring.
  • Skru ned til svag varme, rør i grøden i ca. 1 min og læg låg på.
  • Kog i ca. 40 min. - rør af og til.
  • Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold - gerne til næste dag.

Risalamande

  • Rør den kolde risengrød, mandler, sukker og kvark sammen.
  • Pisk fløden til skum og vend det forsigtigt i grøden.
  • Stil risalamanden tildækket i køleskabet til servering.
  • Smag til og kom evt. en smuttet hel mandel i.

Karamel

  • Skær skal og hinder af appelsinerne - følg frugtens form.
  • Skær (over en skål) langs appelsinbådenes hinder så fileterne løsnes, uden at hinderne følger med - pres så meget saft ud som muligt af resten - gem saften (ca. 1½ dl).
  • Læg de ristede mandler tæt sammen på et stykke bagepapir.
  • Kom sukkeret i en pande i et jævnt lag.
  • Smelt sukkeret ved kraftig varme og uden omrøring til det begynder at gyldne i kanten.
  • Rør til sukkeret er helt smeltet - det går stærkt.
  • Tag panden af varmen og hæld ca. 4 spsk karamel over mandlerne - brug en metalske.
  • Kom de 1½ dl appelsinsaft i resten af karamellen og kog blandingen ved jævn varme og under omrøring til karamellen er smeltet igen.
  • Vend appelsinfileterne i og lad de marinerede appelsiner køle af.
  • Hak mandler og karamel groft til krokant.
  • Server risalamanden med mandelkrokant og marinerede appelsinfileter til - så man selv kan komme på.

Risalamanden kan også spises dagen efter.

Risalamanden kan fryses.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

20532 kJ / 4907 kcal

Næringsindhold pr. 100g

580 kJ / 139 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 10,9 % 3,7 g
Kulhydrat: 52,2 % 17,8 g
Fedt: 36,9 % 5,8 g
Relateret video Sådan skærer du appelsinfileter

Appelsinfileter er lækre både i det søde og det salte køkken. Karolines Køkkenskole viser, hvordan du nemt skærer appelsinfileter.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/risalamande-med-mandelkrokant-og-marinerede-appelsiner/