Chia alamande

5 timer
Arbejdstid: 45 min
Chia alamande

Lækker, let og anderledes alternativ til klassisk risalamande. Alamanden laves bl.a. med chiafrø og skyr, og serveres med appelsin og saltkaramelsauce - en kombination der er værd at prøve!

Ingredienser

Chia alamande

1 Vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde
2 spsk Sukker
4 spsk Chiafrø
2 dl Mælk
2 dl Skyr naturel

Saltkaramelsauce

1 dl Piskefløde
50 g Flormelis (ca. 1 dl)
2 spsk Mørk sirup
15 g Smør
½ tsk Flagesalt

Chia alamande - fortsat

75 g Smuttede, grofthakkede mandler
1½ dl Piskefløde
3 Appelsiner i fileter (ca. 300 g)

Pynt

1 Fintrevet appelsinskal (usprøjtet)

Sådan gør du

Chia alamande

  • Flæk vanijlestangen og skrab kornene ud - gem stangen.
  • Bland vanijlekorn og sukker i en skål og tilsæt chiafrø, mælk og skyr.
  • Rør det hele godt sammen og kom til sidst vanijlestangen i.
  • Stil alamanden tildækket i køleskabet i mindst 4 timer - og gerne natten over.

Saltkaramelsauce

  • Hæld fløde, flormelis og sirup i en tykbundet gryde og bring det i kog.
  • Kog det ved jævn varme og under omrøring 6-8 min.
  • Tilsæt smør og salt og rør saucen glat. Tag den af varmen og lad den køle af.

Chia alamande - fortsat

  • Tag vaniljestangen op af alamanden og rør de hakkede mandler i.
  • Pisk fløden til et let skum og vend det heri.
  • Fordel appelsinfileterne i bunden af 6 små glas(á ca. 2 dl).
  • Kom chia alamanden heri, top med saltkaramelsauce og drys med appelsinskal.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10134 kJ / 2422 kcal

Næringsindhold pr. 100g

845 kJ / 202 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3 g
Protein: 10,8 % 5,4 g
Kulhydrat: 31 % 15,4 g
Fedt: 58,2 % 13,3 g
Relateret video Sådan skærer du appelsinfileter

Appelsinfileter er lækre både i det søde og det salte køkken. Karolines Køkkenskole viser, hvordan du nemt skærer appelsinfileter.

https://www.arla.dk/opskrifter/chia-alamande/