Stegt and og tranebærkompot
60+ min

Stegt and og tranebærkompot

Sprødstegt and med nøddekartofler og verdens nemmeste tranebærkompot! Anden kan tilberedes i god tid.
Bedømmelse (13 vurderinger)

Min bedømmelse:

Stegt and og tranebærkompot

Sprødstegt and med nøddekartofler og verdens nemmeste tranebærkompot! Anden kan tilberedes i god tid.

Antal portioner
  • 1 landand (ca. 3600 g)
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 4 uskrællede pærer i tykke både, fx conference
  • ¾ liter vand

Tranebærkompot

  • 450 g friske tranebær
  • 350 g sukker (ca. 4 dl)
  • 1 stegepose

Nøddekartofler

  • 1 kg faste kartofler i kvarte
  • ¾ liter vand
  • 25 g smør
  • 1 tsk groft salt
  • 25 g hakkede hasselnøddekerner

Sauce

Fremgangsmåde:

Rens, skyl og tør anden. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af. Gnid anden udvendigt og indvendigt med salt og peber. Fyld anden med pærebåde og sy den sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til andens krop. Læg anden med brystet opad på ovnens rist. Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande. Læg risten ovenpå og steg anden midt i ovnen. Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt. Tag efter 2½ time anden ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Steg evt. anden færdig. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time.

Tranebærkompot

Skyl bærrene og bland dem med sukker i stegeposen. Luk posen og klip et lille hul ved lukningen. "Kog" tranebærrene ved siden af anden i ca. 45 min.

Tag anden ud og skru op for ovnen - 225°. Smag kompotten til. Lad anden hvile tildækket i ca. ½ time - gem andeskyen.

Nøddekartofler

Kom imens kartoflerne i kogende vand. Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 3 min. Hæld vandet fra og damp kartoflerne tørre. Tilsæt smør, salt og nødder. Fordel kartoflerne på en plade med bagepapir. Bag dem midt i ovnen mens anden hviler.

Sauce

Si andeskyen og skum fedtet af. Mål skyen, tilsæt vand eller kog ind - 1 dl i alt. Tilsæt mælkesauce, 3 spsk af tranebærkompotten, ost, salt og peber. Bring saucen i kog og smag den til.

Ved serveringen

Se stegt and. Anret pærerne i en skål og hæld lidt tranebærkompot over. Grill andekødet midt i ovnen.

Stegetid, and

2½-3 timer ved 175° - traditionel ovn.

Stegetid, kartofler

Ca. 25 min. ved 225° - traditionel ovn.

Grill, and

Ca. 5 min.

Tips

Anden kan tilberedes i god tid. Se tips ved stegt and. Kartoflerne kan også gøres klar til bagning i god tid. Varm evt. pærer og tranebærkompot.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 36830 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 34 g
  • Protein: 9 %
  • Kulhydrat: 33 %
  • Fedt: 58 %
Print

Vin match

Grenache, syrah, cinsault m.fl. Chateauneuf-du-Pape, Frankrig

Andesteg kræver en fyldig vin med sødme, som også kan matche sødme/syre og fedt. Til denne udgave vil en chateauneuf-du-pape være det bedste match Kilde: Martin Nordkvist

Læs om vin til and