Surkål

Surkål

60+ min
Fermentering er en gammel traditionel konserveringsmetode, der blev anvendt til at bl.a. konservere kål, så den holder hen over vinteren. At tilberede sin egen surkål handler ikke bare om at følge en opskrift, men også om at observere, smage og lugte. Prøv at lave din egen surkål - det er både sjovt og spændende at følge en fermenteringsproces, hvor enzymer langsomt omdanner sukker til syre. Surkål kan anvendes som tilbehør til varme retter, i salater, på din hotdog og hvor du ellers har lyst til et syrligt, salt og sprødt pift.
https://www.arla.dk/opskrifter/surkal/

Sådan gør du

  • Kom hvidkålen i en stor skål og drys med salt. Kram kålen godt, indtil den falder sammen og frigiver væde.
  • Læg et stykke bagepapir og en tallerken direkte oven på kålen for at holde den under væden. Lad kålen trække ca. 3 dage på køkkenbordet.
  • Det er vigtigt at smage, dufte og se til kålen undervejs - hvis kålen er sur efter kun to dage, skal du sætte den på køl og ikke vente en dag mere.
  • Lad kålen stå tildækket på køl, den kan holde sig minimum en måned, og bliver kun langsomt mere sur. Brug dine sanser og kasser, når kålen bliver for sur.

Server din surkål til kålpølse, hamburgryg, i din burger eller prøv det på din gourmet hotdog.

Om kålen skal stå 2 eller 3 dage inden den bliver sur afhænger af temperaturen i dit køkken. Følg dine smagsløg og næse. Du kan variere din surkål ved at skifte halvdelen af kål ud med fx gulerod.

Fermentering og konservering er en rigtig god måde at forlænge råvarenes holdbarhed, og dermed mindsker du madspild.

Energiindhold for hele retten:

1023 kJ / 245 kcal

Næringsindhold pr. 100g

100 kJ / 24 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,5 g
Protein: 18,3 % 1,1 g
Kulhydrat: 78,1 % 4,6 g
Fedt: 3,6 % 0,1 g

Ingredienser

1 kg Fintsnittet hvidkål
25 g Groft salt (2.5% af mængden af kål)