Surkål
Fermentering er en gammel traditionel konserveringsmetode, der blev anvendt til at bl.a. konservere kål, så den holder hen over vinteren. At tilberede sin egen surkål handler ikke bare om at følge en opskrift, men også om at observere, smage og lugte. Prøv at lave din egen surkål - det er både sjovt og spændende at følge en fermenteringsproces, hvor enzymer langsomt omdanner sukker til syre. Surkål kan anvendes som tilbehør til varme retter, i salater, på din hotdog og hvor du ellers har lyst til et syrligt, salt og sprødt pift.
Ingredienser
1 kg
Fintsnittet hvidkål
|
|
---|---|
25 g
Groft salt (2.5% af mængden af kål)
|
Sådan gør du
Server din surkål til kålpølse, hamburgryg, i din burger eller prøv det på din gourmet hotdog.
Om kålen skal stå 2 eller 3 dage inden den bliver sur afhænger af temperaturen i dit køkken. Følg dine smagsløg og næse. Du kan variere din surkål ved at skifte halvdelen af kål ud med fx gulerod.
Fermentering og konservering er en rigtig god måde at forlænge råvarenes holdbarhed, og dermed mindsker du madspild.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
1023 kJ / 245 kcal
Næringsindhold pr. 100g
100 kJ / 24 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 2,5 g |
Protein: | 18,3 % | 1,1 g |
Kulhydrat: | 78,1 % | 4,6 g |
Fedt: | 3,6 % | 0,1 g |