Cherrytomat

Cherrytomat

Cherrytomater er fællesnavnet for nogle tomatsorter, som i størrelse og facon ligner kirsebær, deraf navnet. De har også stor lighed med blommetomater. I supermarkedet kan man finde cherry blommetomater, så navnene bruges lidt i flæng om de små tomater. Der findes også sorter, som er meget små, cirka en cm i diameter, og de kaldes ribstomater.

Udseende

Cherrytomater er små runde tomater, de er mere kødfulde end almindelige tomater, og skindet er tyndere end hos almindelige tomater. Cherrytomater findes i forskellige størrelser, afhængig af sorten. De vokser i klaser. En middel cherrytomat vejer 15 gram. Hele tomaten er normalt gennemfarvet rød, men cherrytomater findes også i andre farver, blandt andet gule, orange, sortviolette og stribede.

Smag

Navnet, cherry, hentyder kun til størrelse og udseende og har ikke noget med smagen at gøre. Smagen er normalt sød og fyldig, da vandindholdet er lavere end i andre tomater. Afhængig af sort kan den også være syrlig og/eller krydret i smagen.

Anvendelse

Skyl tomaterne. De små cherrytomater er gode som snack til et mellemmåltid eller i madpakken. De er også dekorative i salatskålen og som pynt på forretter, halver dem eventuelt først. Cherrytomater kan stort set anvendes i alle retter, hvor der skal tomater i. Har man fået dyrket dem til overflod, kan man lave en portion semidried tomater, https://www.arla.dk/opskrifter/semidried-cherrytomater/ som er god til bruchetta, salater, kødretter og ost. De kan opbevares i køleskabet i ca. 14 dage. Cherrytomater fås som konserves på dåse, hvor de ligger i tomatjuice.
Opbevar friske tomater ved stuetemperatur. De mister smag, hvis de står køligt.

Opskrifter med cherrytomat

Sæson

April til november.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Sæson