Æblelommer

Æblelommer

60+ min
Fryseegnet
Søde pirogger med fyld af æblemos eller friske æbler. Velegnet at tage med på tur!

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 200°

Æblemos
  • Skræl æblerne. Del dem i 4 tykke både og fjern kernehuset. Skær bådene i små stykker. Kom vand og æblestykker i en lille tykbundet gryde. Kog æblerne ved jævn varme og under låg i ca. 5 min., eller til de er møre. Tag låget af og pisk æblerne godt igennem. Kog videre ca. 5 min. - rør af og til. Mosen skal være "tør". Tilsæt sukker og smag til.
Dej
  • Rør gæren ud i mælken. Bland hvedemel, sukker og vaniljesukker. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen. Hæld mælken i og rør dejen sammen med en grydeske. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den sammen med let hånd. Del dejen i 2 portioner og rul hver portion ud til en firkant (ca. 20 x 30 cm) Del hver dejplade i 6 firkanter. Fordel æblemosen på de 12 firkanter og pensl dejkanterne med sammenpisket æg. Fold dejstykkerne hen over æblemosen - til trekanter og tryk kanterne sammen med en gaffel. Pensl trekanterne med æg og drys med perlesukker. Bag æblelommerne midt i ovnen og lad dem køle af på en bagerist.
Tips
  • Æblemosen kan tilsættes ½ tsk kanel.
  • Æblemosen kan erstattes af friske æblestykker, fx 3 skrællede elstar æbler. Bland æblestykkerne med 1 tsk stødt kanel og 4 spsk sukker.
Energiindhold for hele retten:

16886 kJ / 4036 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1154 kJ / 276 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 4,3 % 2,9 g
Kulhydrat: 37,6 % 25,5 g
Fedt: 58,1 % 18,1 g

Ingredienser

Æblemos
3 Æbler, fx coxorange
1 dl Vand
2 spsk Sukker
Dej
25 g Gær
1 dl Mælk
350 g Hvedemel (ca. 6 dl)
3 spsk Sukker
1 tsk Vaniljesukker
200 g Koldt smør
Pensling
Sammenpisket æg
Pynt
Perlesukker
Tilbehør
¼ liter Piskefløde - pisket til flødeskum