Andesteg

3 timer 30 min
Arbejdstid: 30 min
Andesteg

Langtidsstegt and i ovn er festligt og lækkert, uanset om det er Mortens aften, jul eller ej. Her får du opskriften på en perfekt andesteg - så glæd dine gæster med mørt kød og sprødt skind. Denne klassiske and i ovn er fyldt med svesker og æble. Vil du spare lidt tid på dagen, kan du stege anden dagen før og stadig få et godt resultat. Skær evt. stegen ud og læg stykkerne klar i bradepanden, klar til at blive varmet op. Langtidsstegt and med sprødt skind er julens favorit.

Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Andesteg

1 Landand (ca. 3600 g)
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
3 Skrællede æbler i både, fx belle de boskoop
200 g Svesker uden sten
¾ liter Vand

Sådan gør du

Andesteg

  • Rens, skyl og tør anden. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af. Gnid anden udvendigt og indvendigt med salt og peber.
  • Fyld anden med æbler og svesker og sy den sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til andens krop.
  • Læg anden med brystet opad på ovnens rist. Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande. Læg risten ovenpå og steg anden midt i ovnen175° - traditionel ovn. Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt.
  • Tag efter 2½ time anden ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Steg evt. anden færdig. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time - gem andeskyen.

Ved serveringen

  • Del anden i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 3-4 stykker. Læg kødet i et ovnfast fad. Anret æbler og svesker i en skål. Grill andekødet midt i ovnen ca. 5 min..

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Optøning af and: Det tager 2-3 døgn at tø en frossen and op i køleskabet. Langtidsstegning: Klargør anden som beskrevet i opskriften og brun den 15 min. i ovnen ved 225°. Sænk herefter temperaturen til 150° og steg anden i ca. 4 timer.

Andesteg dagen før: Steg anden om formiddag eller dagen i forvejen. Skær andestegen ud, læg den i et ovnfast fad og stil anden tildækket i køleskabet. Pensl evt. anden med smeltet andefedt og lun anden i ovnen indtil kødet er gennemvarmt ca. 200° i ca. 20 min. Grill evt anden, så skindet bliver sprødt. Det er let at skumme fedtet af, når andeskyen og fedtet er afkølet.

I gamle dage sagde man, at 1 and var for lidt til 3 og for meget til 2 personer. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget anden vejer, men generelt får du mere kød jo større anden er, da skroget vejer nogenlunde det samme uanset, hvor meget den vejer.

Andesteg

Hvor lang tid skal en andesteg have i ovnen?

En and på ca. 3,6 kg skal typisk stege i ovnen ved 175° i ca. 2½-3 timer. Stegetiden afhænger af andens størrelse. Hvis lårene sidder løst og kødsaften er klar, så er anden færdigstegt.

Hvad er den ideelle kernetemperatur for and?

Den ideelle kernetemperatur for en saftig and er ca. 75° i den tykkeste del af låret. Brug et stegetermometer for præcis måling.

Hvordan får jeg sprødt skind på min andesteg?

For at få sprødt skind er det vigtigt at tørre anden grundigt af før stegning. Du kan også prikke skindet med en gaffel og gnide med salt (undgå at prikke ned i kødet). Grill anden de sidste 5-10 min. ved høj varme (ca. 225°) eller brug ovnens grillfunktion. Husk at holde godt øje.

Hvordan undgår jeg, at anden bliver tør?

Brug et stegetermometer til at tjekke kernetemperaturen, så du ikke lader anden steg unødvendigt længe. Anden er færdigstegt, når kernetemperaturen er ca. 75° i den tykkeste del af låret. Du kan også langtidsstege anden ved 150° i ca. 4 timer.

Kan man stege andesteg dagen før?

Ja, du kan sagtens stege ande dagen før. Skær den stegte and ud, læg stykkerne i et ovnfast fad og stil anden tildækket i køleskabet. Pensl evt. med smeltet andefedt og lun anden i ovnen i ca. 20 min. ved 200° næste dag.

Hvad skal jeg gøre med andefedtet?

Andefedtet, der samler sig i bradepanden, er fantastisk til at lave en smagfuld andesovs. Du kan også gemme det til at stege kartofler, frikadeller eller grøntsager i. Andefedt kan også fryses ned.

Hvad er den bedste temperatur til andesteg?

Den klassiske temperatur er 175° i traditionel ovn. Du kan også langtidsstege anden ved 150°. Det tager ca. 4 timer.

Hvordan tør jeg en frossen and op?

En frossen and skal tøs langsomt op i køleskabet. Det tager 2-3 døgn for en hel and. Sørg for at placere den i en bakke for at opsamle væske.

Hvad kan jeg fylde anden med udover æbler og svesker?

Udover æbler og svesker kan du fylde anden med løg, persille, timian, appelsinskiver eller en blanding af tørrede frugter som abrikoser og figner.

Hvordan ved jeg, om anden er færdigstegt?

Anden er færdig, når kødsaften er klar, og lårene sidder løst. Du kan også bruge et stegetermometer: kernetemperaturen skal være ca. 75° i den tykkeste del af låret.

Kan jeg fryse rester af andesteg?

Ja, du kan fryse tilberedt andesteg. Skær kødet fra benene, pak det lufttæt, og frys det ned.

Hvilket tilbehør passer godt til andesteg?

Klassisk tilbehør til and er brunede kartofler, hvide kartofler, rødkål, franske kartofler og en god andesovs. Det er også lækkert med en syrlig og frisk salat til andestegeb.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

890 kJ / 213 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 0,7 g
Protein: 5,7 g
Fedt: 19 g
Kulhydrat: 5,3 g
Relateret video Andesteg med sprødt skind

Se her hvordan du steger andestegen, så skindet bliver sprødt og lækkert.

Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/andesteg/