Artiskokker med safransmør

Giv bedømmelse 1
Giv bedømmelse 2
Giv bedømmelse 3
Giv bedømmelse 4
Giv bedømmelse 5

(8 vurderinger)

60+ min

Artiskokkerne er en raffineret og lækker spise. Og sammen med det gule safransmør er det også smukt for øjet.

Ingredienser

Antal portioner

  • 2½ liter vand
  • 1 citron (usprøjtet) i skiver
  • 2½ tsk groft salt
  • 4 store eller 8 små artiskokker (ca. 1⅕ kg)

Safransmør

  • 100 g blødt smør
  • 1 lille knust fed hvidløg
  • 1 tsk friskpresset citronsaft
  • ¼ tsk safrantråde
  • ¼ tsk groft salt

Pynt

  • fintstrimlet bredbladet persille og citron

Sådan gør du

Sådan gør du

Bring vand tilsat citronskiver og salt i kog i en stor gryde. Skær stilken af artiskokkerne helt tæt ved bunden. Fjern eventuelle visne blade og skyl artiskokkerne grundigt. Kom dem i det kogende vand. Kog artiskokkerne ved svag varme og under låg ca. ½ time, eller til et blad kan løsnes ved et let træk. Læg artiskokkerne til afdrypning, med bunden i vejret, i et dørslag. Lad artiskokkerne køle af og flæk dem med en kniv. Fjern forsigtigt hårene (kaldet skægget) i bunden af artiskokkerne - brug fx en teske og "grav" hårene ud. Læg de halve, rensede artiskokker på en plade med bagepapir.

Safransmør

Kom imens alle ingredienserne i en skål. Rør safransmørret godt sammen og fordel det i hulrummet på de halve, afkølede artiskokker.

Ved serveringen

Bag artiskokkerne midt i ovnen, anret dem på et fad og server straks.

Tips

Safransmørret kan stå tildækket i køleskabet fra dag til dag. Man spiser kun den bløde del i bunden af hvert artiskokblad. Træk bladet af artiskokken, dyp det i smørret og træk "kødet" af mellem tænderne. Den bløde bund kan også spises - den regnes faktisk for den største delikatesse.

I stedet for artiskokker kan man servere grønne asparges eller små slanke porrer.

Bagning

Ca. 5 min. ved 225°.

Sådan knuser og hakker du hvidløg

Næringsindhold, pr.

  • Energiindhold for hele retten: 4160 kJ
  • Energifordeling:
  • Protein: 6 %
  • Kulhydrat: 19 %
  • Fedt: 75 %

Tilbage

Prøv de nye måltidsoste

De fylder godt i maden og i maven på de dage, hvor du gerne vil springe kødet over og ikke gå sulten fra bordet. Ostene er rige på protein, bidrager til den gode samg og gi'r masser af nye muligheder i det kødfri køkken.

Få inspiration her

Nye måltidsoste

Tilbage

Prøv vores opdaterede App

Tusindevis af spændende opskrifter, ugentlige madplaner og smart indkøbsliste samlet ét sted!

Download appen NU!

Gratis App

Print

Kilde:

Vin match

Viognier Condrieu, Frankrig

Hvidvin på viognier-druen, fx fra Argentina Kilde: Martin Nordkvist

Lidt om vin til artiskokker