Bollekagekone

Bollekagekone

60+ min
Fryseegnet
Skal det ikke være kage men boller på fødselsdagsbordet så prøv vores skønne bollekagekone. Luftige fødselsdagsboller formet til en kagekone eller -mand. Bollekagekonen kan pyntes til enhver festlig anledning til små og store. Den kan også spises med pålæg (undlad glasuren), eller du kan gå all-in og pynte med glasur i forskellige farver, flag, lys og dit yndlingsslik. En ny favorit til børnefødsesldagen eller fødselsdagebordet.

Sådan gør du

Bollekagekone
  • Smelt smørret i en gryde og kom det i en stor skål. Tilsæt mælk og rør gæren ud i blandingen.
  • Tilsæt sukker og salt. Tilsæt melet ( hold ca. ½ dl mel tilbage).
  • Slå dejen godt sammen med en grydeske - det tager ca. 4-5 min. Dejen kan også køres på maskine. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 min.
  • Tag dejen ud på bordet og del den i 26 stykker og tril dem til boller.
  • Du skal bruge 4 boller til ben, 14 til krop/kjole, 2 aflange boller til arme og 6 boller til hoved og hår, - form de 3 boller til hovedet og brug resten til håret.
  • Læg bollerne med lidt afstand på en plade med bagepapir, så der er plads til at bollerne kan hæve op.
  • Lad dejen efterhæve tildækket med husholdningsfilm på køkkenbordet i 1 time.
  • Pensel med æg og bag midt i ovnen. Lad bollekagekonen køle af og pynt med glasur.
Bagetid
  • Ca. 20 min. ved 200° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Her er opskriften på den klassiske kagemand i form af brunsviger.

Kagemand
60+ min
Kagemand
(3)
Velbekomme!
Tip

Du kan forme din bollekagemand/ kone ligesom du ønsker, så hvis du har for meget dej tilbage så bag de ekstra boller ca. 20 min.

Frysetips

Du kan sagtens lave din bollekagemad/kone helt færdig flere dage i forvejen. Sæt den afkølede bollekagemand/kone i fryseren og tag den direkte ud fra fryseren på dagen. Du kan med fordel begynde at pynte din kagebollemand/kone, mens den tør op, så sætter glasuren sig hurtigere.

Forbered i god tid

Du kan slå dejen sammen til bollekagekonen dagen inden, du skal bruge den. Lad dejen hæve tildækket i køleskabet i 8-24 timer. Tag bollekagekonen ud af køleskabet og lad den efterhæve på køkkenbordet i ca. 1 time. Pensl kagekonen med æg og bag den midt i ovnen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

16494 kJ / 3942 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1271 kJ / 304 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 7,6 % 5,6 g
Kulhydrat: 52,7 % 39,5 g
Fedt: 39,7 % 13,6 g

Ingredienser

Bollekagemand/kone
Smør
200 g
Mælk
4 dl
Gær
25 g
Sukker
1½ spsk
Groft salt
1 tsk
Hvedemel
650 g
Pensling
Sammenpisket æg
Pynt
Glasur
Fødselsdagslys og/eller flag