Fuldkornsboller

Fuldkornsboller

60+ min
Fryseegnet
Her får du opskriften på nogle lækre fuldkornsboller, som også er nemme at lave. Du behøver ikke at ælte dejen, da det er en "våd" dej og derfor bare skal røres rigtig godt sammen. Og du får derfor ingen beskidt bordplade, efter en længere kamp med dejen herpå. De lækre fuldkornsboller kan bruges til morgenmad, brunch, madpakke, fødselsdag, eftermiddagskaffe eller hvornår du lige får lyst. Fuldkornsboller giver ovenikøbet maven nogle gode fibre fra fuldkornsmelet at arbejde med.
https://www.arla.dk/opskrifter/fuldkornsboller/

Sådan gør du

Fuldkornsboller
  • Hæld rugkernerne i en stor skål, hæld kogende vand over under omrøring, og lad det stå og trække i ca. 1 time.
  • Rør gæren ud i det lunkne vand, og tilsæt de øvrige ingredienser. Rør dejen godt sammen - gerne på en røremaskine ved højeste hastighed i ca. 5 min. Dæk dejen med fx et låg og stil den til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
  • Sæt 2 bageplader til opvarmning i ovnen.
  • Slå dejen igennem med en grydeske. Dyp 2 spiseskeer i vand og form 18 boller ved at sætte klumper af den bløde dej på 2 stykker bagepapir.
  • Træk bagepapiret over på de varme bageplader. Bag fuldkornsbollerne øverst og nederst i ovnen, til de er gyldne ca. 15 - 20 min. ved 225° - varmluft.

Du kan erstatte de knækkede rugkerner med skårne - eller vælge en blanding af forskellige kerner. Kan du lide, at der kerner eller drys på overfladen, så pensl bollerne med kærnemælk og drys med det ønskede. Jo mere fuldkornsmel, du kommer i bollerne, jo mere fiber indeholder de naturligvis - men samtidig bliver bollerne også mere kompakte og tunge. Prøv at justere forholdet mellem hvedemel og fuldkornsmel og vælg den kombination, du foretrækker.

Energiindhold for hele retten:

15957 kJ / 3814 kcal

Næringsindhold pr. 100g

683 kJ / 163 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3,3 g
Protein: 11,9 % 4,8 g
Kulhydrat: 82,5 % 33,1 g
Fedt: 5,6 % 1 g
Mere inspiration

Prøv at bruge fuldkornsbollerne til denne burger.

Burger
30 min
Burger
(27)

Ingredienser

Fuldkornsboller
200 g Knækkede rugkerner
4 dl Kogende vand
5 dl Lunkent vand
25 g Gær
3 dl Kærnemælk
700 g Hvedemel (ca. 7¾ dl)
200 g Fuldkornshvedemel
2½ tsk Groft salt