Bryllupskage
60+ min

Bryllupskage

Hvorfor ikke lave bryllupskagen selv? Måske en smule tidskrævende - men den er det hele værd!
Fryseegnet
Bedømmelse (120 vurderinger)

Min bedømmelse:

Bryllupskage

Hvorfor ikke lave bryllupskagen selv? Måske en smule tidskrævende - men den er det hele værd!

Opskriften gælder for 60 stk

Appelsin-passionscreme

Chokolade-nougatcreme

Bunde - 15 stk.

 • 750 g finthakkede smuttede mandler
 • 250 g groftrevet ren, rå marcipan
 • 125 g kartoffelmel (ca. 1¾ dl)
 • 100 g hvedemel (ca. 1¾ dl)
 • 5 tsk bagepulver
 • 20 æggehvider - evt. pasteuriserede (ca. 6½ dl)
 • 625 g sukker
 • 75 g smør - smeltet til pensling

Marcipanovertræk

 • 1½ kg ren, rå marcipan

Chokoladeovertræk

 • 600 g hvid chokolade, fx valrhona
 • bryllupskageopsatser

Pynt

 • sukkerhjerter
 • små rosenbuketter med tyl og silkebånd

Fremgangsmåde:

Appelsin-passionscreme

Bring appelsinsaft og sukker i kog i en tykbundet gryde. Kog blandingen ved jævn varme og uden låg i ca. 50 min. eller til der er ca. 6 dl appelsinsirup - rør af og til. Kog imens fløden, i en stor tykbundet gryde, ved jævn varme og uden låg i ca. 1 time eller til der er ca. 1¼ liter indkogt fløde - rør af og til, især til sidst. Del passionsfrugterne og skrab, med en ske, fyldet over i en sigte. Pres fyldet gennem sigten til der er ca. 2 dl saft. Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min. Træk husblassen op af vandet med det vand der hænger ved. Rør husblassen i den varme, indkogte fløde sammen med appelsinsirup og passionsfrugtsaft. Stil cremen tildækket i køleskabet til næste dag. Pisk, inden sammenlægning, cremen let hvis den ikke er stivnet.

Chokolade-nougatcreme

Bring fløden i kog i en tykbundet gryde - under omrøring. Del chokolade og nougat i mindre stykker og smelt dem i fløden. Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Tag gryden af varmen og tilsæt cognac. Stil cremen tildækket i køleskabet til næste dag. Pisk, inden sammenlægning, cremen let hvis den ikke er stivnet.

Bunde

Bland mandler, marcipan, kartoffelmel, hvedemel og bagepulver. Fordel blandingen i 2 store skåle. Pisk 10 af hviderne stive i en skål. Tilsæt halvdelen af sukkeret og pisk i yderligere ca. 2 min. Vend de piskede hvider i den ene mandelblanding. Pisk resten af hvider og sukker og vend det i den anden mandelblanding. Pensl 3 springforme (ca. 24 cm, 22 cm og 20 cm i diameter). Læg bagepapir i bunden af formene. Kom ca. 200 g dej i den store form. Bag bunden midt i ovnen. Kom imens ca. 150 g dej i den mellemstore form og ca. 100 g dej i den lille form. Bag derefter bundene midt i ovnen. Fortsæt med resten af dejen til der er 5 bunde i hver størrelse - pensl formene og skift bagepapiret hver gang. Vend bundene ud på et stykke sukkerdrysset bagepapir - på en rist. Fjern det bagepapir som sidder på bundene og lad dem køle af.

Sammenlægning

Rør først den lyse creme op og dernæst den mørke. Læg 4 af de store bunde på et bord. Smør 2 af bundene med hver ca. 250 g mørk creme og de 2 andre bunde med hver ca. 250 g lys creme. Læg et stykke bagepapir på bunden til den store springform og læg kagen sammen således: En bund med lys creme, én med mørk creme, én med lys creme, én med mørk creme og til sidst bunden uden creme. Læg den mellemstore kage sammen på samme måde, men med ca. 200 g creme på hver bund og den lille kage med ca. 150 g creme på hver bund. Gem resten af appelsin-passionscremen til overtræk.

Marcipanovertræk

Rul, mellem 2 stykker plastfolie, ca. 275 g af marcipanen til en rund plade der passer til den store kage. Rul, også mellem 2 stykker plastfolie, ca. 300 g marcipan til en lang strimmel (ca. 6 x 80 cm). Fjern al plastfolien. Fordel ca. 200 g af den lyse creme på top og side af den store kage. Læg først marcipanlåg og derefter -kant på kagen. Tryk marcipanen fast og skær evt. kanterne til. Sæt forsigtigt ringen til springformen på. Beklæd den mellemstore kage således: Ca. 150 g lys creme, ca. 225 g marcipan til låg og ca. 250 g marcipan til strimmel (ca. 6 x 70 cm). Beklæd den lille kage med ca. 100 g lys creme, ca. 200 g marcipan til låg og ca. 225 g marcipan til strimmel (ca. 6 x 60 cm). Stil de 3 kager tildækkede (med et viskestykke og derefter i en pose) i køleskabet i ca. 2 døgn.

Chokoladeovertræk

Smelt chokoladen i en skål i vandbad. Fjern springformens ring fra den store kage og stil kagen på en omvendt tallerken - i et fad. Hæld med en ske chokolade over kagen - skub forsigtigt chokoladen ud over kanten, så den løber ned ad siden. Lad chokoladen stivne let og skær underkanten ren. Lad chokoladen stivne helt og fjern bund og bagepapir. Overtræk de andre kager. Stil kagerne på opsatsen og pynt bryllupskagen med sukkerhjerter og de små rosenbuketter.

Bagetid for 1-2 bunde

Ca. ½ time ved 150° - traditionel ovn.

Tips

Det er meget vigtigt at anvende ren rå marcipan og følge fremgangsmåden til marcipanovertræk.
Se i leksikon: http://leksikon.arla.dk/Kategorier/Teknikker/B/Bryllupskage-tips/

Kagen er fyldig som konfekt, så skær den i tynde stykker - det er lettest med en skarp kniv.

Det tager ca. 4 dage at tilberede bryllupskagen - men den er det værd!

En festlig cocktail hertil kunne være - kølig, tør champagne eller anden hvid mousserende vin tilsat ferskenlikør. Forholdet er 1 del likør og 4 dele champagne.

Kan fryses uden chokoladeovertræk. Tø kagen i køleskabet i 2 døgn. Overtræk kagen med hvid chokolade.

Hindbærcreme - kan erstatte Appelsin-passionscreme i bryllupskagen
1200 gram frosne hindbær
400 gram sukker (ca. 4¾ dl)
2 liter piskefløde
5 blade husblas

Bring hindbær og sukker i kog i en tykbundet gryde. Kog bærrene ved jævn varme og uden låg i ca. 15 min. - rør af og til. Pres hindbærrene gennem en sigte. (Der skal være ca. 8 dl siet puré). Kog imens fløden, i en stor tykbundet gryde, ved jævn varme og uden låg i 1-1½ time, til der er ca.1¼ indkogt fløde - rør af og til, især til sidst. Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min. Træk husblassen op af vandet med det vand der hænger ved. Rør husblassen i den varme, indkogte fløde sammen med den siede hindbærpure. Stil cremen tildækket i køleskabet til næste dag. Pisk, cremen let, til en ensartet konsistens.
Følg den eksisterende opskrift videre og gør bryllupskagen færdig.

Kilde:

Produkter i opskriften

 • Energiindhold for hele retten: 145600 kJ
 • Energifordeling:
 • Fiber: 73,1 g
 • Protein: 7 %
 • Kulhydrat: 36 %
 • Fedt: 56 %
 • Alkohol: 1 %
Print

Vin match

Semillon, sauvignon blanc Sauternes, Frankrig

Sød hvidvin fra Bordeaux, gerne en sauternes Kilde: Martin Nordkvist

Om vin til passionsfrugt