Dronningens fødselsdagslagkage
60+ min

Dronningens fødselsdagslagkage

Denne hvide kagedrøm er fantastisk elegant og består af de lækreste kagebunde bagt på mandelmel lagt sammen med hyldeblomstmousse og muscatskum. Pyntet med smukke spiselige blomster og flager af hvid chokolade er den selv en dronning værdig!
Bedømmelse (44 vurderinger)

Min bedømmelse:

Dronningens fødselsdagslagkage

Denne hvide kagedrøm er fantastisk elegant og består af de lækreste kagebunde bagt på mandelmel lagt sammen med hyldeblomstmousse og muscatskum. Pyntet med smukke spiselige blomster og flager af hvid chokolade er den selv en dronning værdig!

12 personer

Antal portioner

Hyldeblomstmousse - dagen før

Kagebunde - dagen før

  • 1 polynesisk vaniljestang
  • 250 g sukker (ca. 3 dl)
  • 4 æg
  • 100 g hvedemel (ca. 1¾ dl)
  • 100 g kartoffelmel (ca. 1½ dl)
  • 1½ tsk bagepulver
  • 50 g mandelmel (ca. 1½ dl)

Muscatskum - dagen før

Frosting

  • 400 g abrikosmarmelade - evt. blendet
  • 1 spsk Muscat - sød dessertvin
  • lagkageplast (ca. 8 cm bred)

Pynt

  • spåner af hvid chokolade
  • fintrevet citronskal (usprøjtet)
  • bellis/tusindfryd eller andre spiselige blomster

Fremgangsmåde:

Hyldeblomstmousse

Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Bring piskefløden i kog, under omrøring, i en tykbundet gryde. Tilsæt chokoladen og rør til det er smeltet. Træk husblassen op af vandet og smelt den i den varme chokoladefløde. Tilsæt hyldeblomstsaft og dæk skålen med film. Tryk filmen let ned på overfladen af cremen. Stil skålen i køleskabet i mindst 3 timer til den er helt kold og fast - gerne til næste dag. Pisk cremen luftig med en håndmixer lige inden sammenlægningen.

Kagebunde

Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekorn ud og bland dem med lidt af sukkeret for at få vaniljekornene skilt ad. Kom det i en skål med resten af sukkeret og æggene. Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver i en skål, sigt det i æggeblandingen og vend mandelmel i. Spænd et stykke bagepapir fast mellem ringen og bunden af 2 springforme (ca. 22 cm i diameter) - smør siderne. Fordel dejen jævnt i de to forme og bag bundene. Lad dem køle helt af i formene på en bagerist, og tag kagebundene ud, fjern bagepapiret. Del kagebundene i to med en brødkniv, så du har fire ens, flade lagkagebunde.

Muscatskum

Pisk fløde, vaniljesukker og dessertvin til et fast flødeskum.

Frosting

Pisk smør og flormelis godt sammen. Tilsæt flødeosten og pisk til frostingen er ensartet og luftig.

Byg fødselsdagslagkagen op direkte på kagefadet. Klip først et ark bagepapir i fire stykker og placer stykkerne på kagefadet, så det forbliver rent, mens du bygger kagen op. Placer en springform uden bund (ca. 22 cm i diameter) ovenpå bagepapiret. Beklæd formen med lagkageplast og læg en lagkagebund i formen. Smør herpå halvdelen af abrikosmarmeladen, pas på ikke at smøre marmeladen helt ud til kanten. Fordel dernæst halvdelen af hyldeblomstmoussen i et jævnt lag. Placer endnu en lagkagebund ovenpå og tryk den let fast i formen. Stænk bunden med 1 spsk muscatvin og fordel herefter muskatskummet herpå. Læg endnu en lagkagebund ovenpå, tryk let og fordel først resten af marmeladen og derefter hyldeblomstmousse. Slut af med den sidste bund, tryk den let og stil kagen tildækket i køleskabet til næste dag. Fjern form og kageplast og fordel et tyndt lag frosting på hele kagen, fx med en paletkniv. Stil kagen tilbage i køleskabet i ca. ½ time - eller i fryser ca. 15 min., så frostingen bliver hård. Fordel resten af frostingen på hele kagen. Start med toppen og glat derefter siderne til du opnår en ensartet overflade. Dyp evt. paletkniven i varmt vand og tør den af, så er det lettere at få frostingen helt glat. Fjern bagepapir og pynt kagen med hvide chokoladespåner, fintrevet citronskal og bellis.

Tips

Skær evt. den rundede top af kagebundene, inden du flækker dem i to, så du får 4 helt ens, flade bunde. Brug en grøntsagsskræller til at lave fine chokoladespåner. Erstat evt. abrikosmarmeladen med lemoncurd, appelsin-, hyben- eller havtornmarmelade. Køb lagkageplast hos fx isenkræmmere eller andre butikker med køkkenudstyr. Brug bagepapir klippet til en 8 cm bred strimmel, hvis du ikke har lagkageplast. Lav evt. lagkagen samme dag som den skal serveres - det er dog lettere at smøre frostingen pænt op, hvis lagkagen har nået at 'sætte sig' natten over i køleskabet.

Bagetid

Ca. 20 min. ved 175° - varmluft.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 43020 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 9,6 g
  • Protein: 5 %
  • Kulhydrat: 50 %
  • Fedt: 45 %
Print

Vin match

Sauvignon blanc, semillon Bordeaux, Frankrig

Til denne luksuskage vil en klassisk sød vin fra Sauternes i Bordeaux være perfekt. Kilde: Martin Nordkvist

Læs også om vin til chokolade