Dronningens fødselsdagslagkage

Dronningens fødselsdagslagkage

60+ min
Denne hvide kagedrøm er fantastisk elegant og består af de lækreste kagebunde bagt på mandelmel lagt sammen med hyldeblomstmousse og muscatskum. Pyntet med smukke spiselige blomster og flager af hvid chokolade er den selv en dronning værdig!

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 20 min. ved 175° - varmluft.

Hyldeblomstmousse
  • Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Bring piskefløden i kog, under omrøring, i en tykbundet gryde. Tilsæt chokoladen og rør til det er smeltet. Træk husblassen op af vandet og smelt den i den varme chokoladefløde. Tilsæt hyldeblomstsaft og dæk skålen med film. Tryk filmen let ned på overfladen af cremen. Stil skålen i køleskabet i mindst 3 timer til den er helt kold og fast - gerne til næste dag. Pisk cremen luftig med en håndmixer lige inden sammenlægningen.
Kagebunde
  • Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekorn ud og bland dem med lidt af sukkeret for at få vaniljekornene skilt ad. Kom det i en skål med resten af sukkeret og æggene. Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver i en skål, sigt det i æggeblandingen og vend mandelmel i. Spænd et stykke bagepapir fast mellem ringen og bunden af 2 springforme (ca. 22 cm i diameter) - smør siderne. Fordel dejen jævnt i de to forme og bag bundene. Lad dem køle helt af i formene på en bagerist, og tag kagebundene ud, fjern bagepapiret. Del kagebundene i to med en brødkniv, så du har fire ens, flade lagkagebunde.
Muscatskum
  • Pisk fløde, vaniljesukker og dessertvin til et fast flødeskum.
Frosting
  • Pisk smør og flormelis godt sammen. Tilsæt flødeosten og pisk til frostingen er ensartet og luftig.
  • Byg fødselsdagslagkagen op direkte på kagefadet. Klip først et ark bagepapir i fire stykker og placer stykkerne på kagefadet, så det forbliver rent, mens du bygger kagen op. Placer en springform uden bund (ca. 22 cm i diameter) ovenpå bagepapiret. Beklæd formen med lagkageplast og læg en lagkagebund i formen. Smør herpå halvdelen af abrikosmarmeladen, pas på ikke at smøre marmeladen helt ud til kanten. Fordel dernæst halvdelen af hyldeblomstmoussen i et jævnt lag. Placer endnu en lagkagebund ovenpå og tryk den let fast i formen. Stænk bunden med 1 spsk muscatvin og fordel herefter muskatskummet herpå. Læg endnu en lagkagebund ovenpå, tryk let og fordel først resten af marmeladen og derefter hyldeblomstmousse. Slut af med den sidste bund, tryk den let og stil kagen tildækket i køleskabet til næste dag. Fjern form og kageplast og fordel et tyndt lag frosting på hele kagen, fx med en paletkniv. Stil kagen tilbage i køleskabet i ca. ½ time - eller i fryser ca. 15 min., så frostingen bliver hård. Fordel resten af frostingen på hele kagen. Start med toppen og glat derefter siderne til du opnår en ensartet overflade. Dyp evt. paletkniven i varmt vand og tør den af, så er det lettere at få frostingen helt glat. Fjern bagepapir og pynt kagen med hvide chokoladespåner, fintrevet citronskal og bellis.
Tips
  • Skær evt. den rundede top af kagebundene, inden du flækker dem i to, så du får 4 helt ens, flade bunde. Brug en grøntsagsskræller til at lave fine chokoladespåner. Erstat evt. abrikosmarmeladen med lemoncurd, appelsin-, hyben- eller havtornmarmelade. Køb lagkageplast hos fx isenkræmmere eller andre butikker med køkkenudstyr. Brug bagepapir klippet til en 8 cm bred strimmel, hvis du ikke har lagkageplast. Lav evt. lagkagen samme dag som den skal serveres - det er dog lettere at smøre frostingen pænt op, hvis lagkagen har nået at 'sætte sig' natten over i køleskabet.
Energiindhold for hele retten:

46003 kJ / 10995 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1421 kJ / 340 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,3 g
Protein: 3,4 % 2,8 g
Kulhydrat: 53,2 % 44,5 g
Fedt: 43 % 16,5 g
Alkohol: 0,4 %
Mere inspiration

Sådan laver du din egen hyldeblomstsaft.

Hyldeblomstsaft
30 min
Hyldeblomstsaft
(18)
Relateret video
Sådan pisker du flødeskum

Vil du have perfekt pisket flødeskum? Så se her hvordan Karolines Køkkenskole pisker et luftigt og cremet flødeskum.

Ingredienser

Hyldeblomstmousse - dagen før
3 blade Husblas
4 dl Piskefløde
150 g Grofthakket hvid chokolade
1½ dl Koncentreret hyldeblomstsaft
Kagebunde - dagen før
1 tsk Vaniljesukker
250 g Sukker (ca. 3 dl)
4 Æg
100 g Hvedemel (ca. 1¾ dl)
100 g Kartoffelmel (ca. 1½ dl)
1½ tsk Bagepulver
50 g Mandelmel (ca. 1½ dl)
Muscatskum - dagen før
3½ dl Piskefløde
2 tsk Vaniljesukker
3 spsk Muscat - sød dessertvin
Frosting
100 g Blødt smør
600 g Flormelis
300 g Flødeost
400 g Abrikosmarmelade - evt. blendet
1 spsk Muscat - sød dessertvin
Lagkageplast (ca. 8 cm bred)
Pynt
Spåner af hvid chokolade
Fintrevet citronskal (usprøjtet)
Bellis/tusindfryd eller andre spiselige blomster
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk