Klejner

Klejner

60+ min
Fryseegnet
Ingen jul uden klejner - og her har du opskriften på de klassiske sprøde klejner. Klejnen er et symbol på julen og selv om de kan være lidt omstændige at få fremstillet - så kaster vi os glade over projektet. Hjemmelavede klejner, lige som de skal være - følg opskriften her og nyd den dejlige stemning, når du vrider klejner. Kardemomme og citronskal giver lige den duft og smag, som julens bedste klejner skal have.

Sådan gør du

Klejner
  • Pisk æg og sukker sammen til det bliver lyst og luftigt. Tilsæt smeltet smør, fløde, cognac, kardemomme, citronskal og -saft. Rør melet i og lad dejen hvile tildækket i køleskabet i mindst 1 time.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord. Ælt dejen let og del den i 2 portioner.
  • Rul en portion ud til en firkant (ca. 18 x 32 cm). Skær den på den lange led i 3 cm brede strimler - fx med en kagespore. Skær strimlerne over på skrå (ca. 8 cm lange).
  • Skær et lille rids i midten af hver klejne og træk den ene spids gennem ridset så siderne får en snoning.
  • Gentag udrulningen med den anden portion dej. Saml resterne og rul dem ud til sidst.
  • Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme - fyld kun gryden halvt op. Kom en bid franskbrød i den varme palmin. Bliver brødet gyldent, har palminen den rigtige temperatur.
  • Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne - vend dem et par gange. Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen. Hvis de bliver liggende på bunden, er fedtstoffet ikke varmt nok. Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir.

Hvis fedtstoffet bruser under kogningen, er det fordi der er for mange klejner i gryden. Klejnerne kan gemmes i en kagedåse i ca. 1 uge. Varm dem på en brødrister eller i ovnen.

Klejnerne kan fryses. Varm de optøede klejner på en brødrister eller i ovnen.

Energiindhold for hele retten:

25347 kJ / 6058 kcal

Næringsindhold pr. 100g

2691 kJ / 643 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,8 g
Protein: 1,6 % 2,6 g
Kulhydrat: 16,6 % 26,2 g
Fedt: 81,8 % 59,5 g
Mere inspiration

Prøv også disse skønne norske bløde klejner med citronglasur.

Norske klejner
60+ min
Norske klejner
(8)

Ingredienser

Klejner
1 Stort æg
100 g Sukker (ca. 1¼ dl)
50 g Smør - smeltet
2 spsk Piskefløde
1 spsk Cognac
½ tsk Stødt kardemomme
1 spsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
1 tsk Friskpresset citronsaft
200 g Hvedemel (ca. 3½ dl)
500 g Palmin eller raffinol - til kogning
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk