Om norske klejner stammer fra Norge, er svært at finde ud af. Sandsynligvis gør de det ikke. Som en norsk kok bosiddende i Danmark sagde: "Det var nok bare en smart bager, der manglede et navn til sit bagværk". Men i Danmark kalder vi de store bløde klejner for norske klejner. Der er næsten de samme ingredienser i små sprøde klejner og norske klejner, bortset fra at der er gær i de norske. I Norge hedder de små klejner fattigmann. Ikke fordi det var en kage for fattigmand, men fordi ingredienserne var så dyre at bageren stod tilbage som en fattig mand. Norske klejner er lavet af nogenlunde samme dej som donuts, men vredet som klejner.
Er du mere til de små sprøde klejner.....eller har du lyst til at prøve begge slags?
De færdige norske klejner kan fryses - uden glasur. Lun dem inden servering, fx på en brødrister og pynt dem derefter med glasur.
De norske klejner smager naturligvis allerbedst, når de er nykogte. De egner sig ikke til at gemme i en dåse. Så er det meget bedre at fryse dem og derefter lune klejnerne. Du kan komme en dråbe eller to gul pastafarve i glasuren, hvis du vil have dem til at ligne de norske klejner fra bageren.
15085 kJ / 3605 kcal
1502 kJ / 359 kcal
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,7 g |
Protein: | 6,3 % | 5,5 g |
Kulhydrat: | 46,2 % | 40,8 g |
Fedt: | 47,5 % | 19,3 g |