Kransekage
&format=webp)
Kransekage er nemmere at lave end du tror. Her en klassisk opskrift der udelukkende består af marcipan (eller meget finthakkede mandler), sukker og æggehvide. I Danmark har vi tradition for at spise kransekage, når der skal fejres noget specielt - og der ligger meget kærlighed i en hjemmelavet kransekage til de helt specielle anledninger. Her får du en kransekageopskrift med vejledning til, hvordan du kan bygge et kransekagetårn. Selvfølgelig kan du også bage kransekagen i stænger, stykker eller form til tal eller bogstaver.
Ingredienser
Kransekage
500 g
Marcipan
|
|
---|---|
100 g
Sukker (ca. 1¼ dl)
|
|
1½
Æggehvide
|
Flormelis til udrulning
|
---|
Glasur
150 g
Flormelis (ca. 3 dl)
|
|
---|---|
1
Æggehvide
|
Sådan gør du
Kransekage
Glasur
Længde og vægt på ringene
Tips til opskriften
Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.
Tegn cirkler med en passer på bagsiden af bagepapiret, så er det nemt at forme ringene ens og i den rigtige størrelse (den mindste ring skal være 4 cm i diameter, øg derefter diameter med 1 cm for hver ring).
Kransekage smager dejligt sammen med en sød champagne eller en champagnelikør af 1½ dl orangelikør og 2 flasker tør champagne.
Kan fryses uden glasur.
Spørgsmål og svar om Kransekage
Har du spørgsmål om hvordan man laver den perfekte kransekage? Tjek vores ofte stillede spørgsmål for nyttige tips og tricks, der hjælper dig med at få kransekagen lige i øjet.
Hvordan laver jeg kransekagemasse?
Start med at smuldre 500 g marcipan i en skål. Ælt marcipanen sammen med 100 g sukker og 1½ æggehvide, indtil dejen bliver klistret. Del dejen i otte portioner efter følgende mål; 43 g - 13 cm, 53 g - 16 cm, 63 g - 19 cm, 73 g - 22 cm, 83 g - 25 cm, 93 g - 28 cm, 103 g - 31 cm, 113 g - 34 cm. Rul hver portion til en stang på cirka 1½ cm i tykkelse. Drys lidt flormelis på hænder og bord, så dejen ikke klistrer. Form stængerne til ringe og læg dem på en bageplade med bagepapir. Sæt bagepladen oven på en ekstra plade for at beskytte bunden, så ringene ikke bliver for mørke. Bag ringene midt i ovnen ved 200°C i cirka 15 minutter, indtil de får en gylden farve. Lav glasuren ved at røre 150 g flormelis sammen med 1 æggehvide, til du får en sej konsistens. Brug glasuren til at sprøjte mønstre på de afkølede kransekager, som du ønsker.
Kan man fryse kranskekage?
Ja, du godt godt fryse kransekage uden glasur
Hvorfor skal bagepladen stå oven på en ekstra plade?
Stil bagepladen med kransekageringene oven på en ekstra plade for at beskytte bunden mod for kraftig varme. Den ekstra bageplade fordeler varmen jævnt og sørger for, at kransekagen får en gylden overflade uden at bunden bliver hård eller tør. Det giver en mere ensartet bagning, så midten forbliver blød og sej, som opskriften ønsker. Bager du uden den ekstra plade, skal du holde godt øje med kagerne, så de ikke brænder på.
Hvordan laver jeg glasur til kransekage?
Rør 150 g flormelis sammen med 1 æggehvide, indtil glasuren bliver tyk og sej. Den skal have en konsistens som tandpasta, så du kan sprøjte den ud, og den holder formen uden at løbe. Er glasuren for tynd, tilsætter du mere flormelis. Er den for stiv, blander du lidt ekstra æggehvide i. Når glasuren har den rette konsistens, fylder du den i en sprøjtepose eller et papirkræmmerhus og sprøjter dit mønster på de afkølede kransekager. Lad glasuren tørre, så den bliver fast og ikke klistrer, når du serverer.
Er kransekagen glutenfri?
Ja, kransekagen er glutenfri. Opskriften bruger kun marcipan, sukker, æggehvide og flormelis, som alle naturligt er fri for gluten. Du undgår mel ved udrulning ved at bruge flormelis, så der kommer ikke gluten i dejen. Tjek dog altid, at marcipanen er mærket glutenfri, da der kan være spor af gluten fra produktionen. Sørg også for, at redskaber og arbejdsflader er fri for gluten, hvis kagen skal være sikker for personer med cøliaki eller glutenallergi.
Kan jeg bage kransekagen i god tid og fryse den ned?
Du kan sagtens bage kransekagen i god tid og fryse den uden glasur. Når ringene er bagt og helt afkølede, pakker du dem lufttæt ind i plastfolie eller fryseposer for at undgå kondens og iskrystaller. Det bedste er at fryse ringene hver for sig og først samle og pynte kagen med glasur, når den har tøet op ved stuetemperatur i 1-2 timer. Nedfrysning kan gøre kransekagen mere sej og saftig og samtidig forlænge holdbarheden i fryseren i flere måneder.
Næringsindhold, pr 100 g
Energiindhold:
1675 kJ / 400 kcal
Energifordeling
Energi pr 100 g | |
---|---|
Fiber: | 2,1 g |
Protein: | 6,9 g |
Fedt: | 13,9 g |
Kulhydrat: | 61,4 g |
