Allehånde

Allehånde
Hvad er allehånde? Allehånde er et krydderi, som i smag og duft minder om andre krydderier som kardemomme, kanel, nellike, muskat og ingefær. Deraf navnet allehånde på dansk. Allehånde på engelsk hedder allspice.

Udseende

Ud fra navnet kunne man tro, at allehånde er en blandingskrydderi, men det er det ikke. Det er derimod frugter (bær) fra et stort stedsegrønt træ, som kan blive 10-15 meter højt.

Oprindelse

Allehånde stammer fra De Caribiske Øer og fra Centralamerika, blandt andet Mexico. Den største producent er Jamaica, hvor klimaet er særdeles velegnet til at dyrke allehånde med en fin og aromatisk smag.

Et andet navn for allehånde er piement eller pimento:

Allehånde kom til Europa i 1500-tallet, efter at Columbus og de spanske ekspeditioner hjembragte krydderiet til Spanien. Her troede man, at det var en slags peber, fordi bærrene ligner peberkorn, i Spanien og andre steder i verden kaldes allehånde for piement eller pimento, som kommer af det spanske navn for sort peber, pimienta.

Anvendelse

Allehånde er et krydderi, der fremhæver smagen af de andre krydderier, som det anvendes sammen med. Det kan fx være kanel, nelliker, ingefær eller koriander.

Allehånde forbindes med mange af julens traditionelle retter. På julefrokostbordet kan marinerede sild, medister, sylte, leverpostej, rullepølse og frikadeller være krydret med allehånde.

Desuden er der ofte allehånde i krydret bagværk som brunkager, ingefærkager, de engelske julekager samt Christmas Pudding.

Allehånde bruges også som krydderi i grønsagssupper og varme drikke. Og den konserverende virkning udnyttes i eddikemarinader og ved sukkersyltning af fx frugter.

Allehånde er også godt sammen med chokolade, fx i mexicanske krydrede sovser med chokolade, chokoladekonfekt, chokoladekager og såmænd også i en kop varm chokolade.

Allehånde indgår i forskellige krydderiblandinger, blandt andet indiske karryblandinger og peberblandinger.

I Frankrig bruges allehånde som krydderi i Benedictine- og Chartreuse-likører.

Allehånde fås både som hele, tørrede bær og som stødt pulver. Køb dem hele og knus bærrene i en morter eller en krydderikværn. Det giver den bedste smag og duft. https://www.arla.dk/opskrifter/julekager/

Botanik

Træet kræver et fugtigt og tropisk klima, og det vokser både frit i naturen og dyrkes i plantager.Bærrene høstes umodne tre til fire måneder efter blomstringen. For hvis de får lov at modne på træet, forsvinder meget af deres aroma og smag.

Efter høsten tørres bærrene i solen eller i en ovn, hvorved farven skifter fra grøn til rødbrun, og skallen bliver let rynket. Tørringen er færdig, hvis de to små frø inde i skallen rasler, når man ryster bærrene.

Allehånde indeholder to til fem procent æteriske olier, hvoraf cirka 85 procent er eugenol, hvis smag kendes fra tandlægebesøg. Eugenol har en konserverende virkning og blev tidligere brugt til konservering af kød på lange sørejser.

Kilder

  • ”Krydderier & Kokkerier” af Torsten Vildgaard og Carl Th. Pedersen, Lindhardt og Ringhof, 2006
  • ”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009.