Luciabrød

Luciabrød

60+ min
Fryseegnet
Traditionen med luciabrød stammer fra Sverige, hvor de hedder "Lussebrød". Luciabrød er sjove at servere i forbindelse med Luciaoptog den 13. december, og de er smukke med deres gule farve. Luciabrødene her er ikke så søde, men nogle foretrækker dem med mere sukker i, som du også kan se eksempler på her. Der er fri leg, når du skal forme luciabrød, men her er den klassiske.

Sådan gør du

Luciabrød
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri.
  • Stød sukker og safrantråde i en morter (eller hak det i en minihakker), til safrantrådene er helt knust. Rør "safransukkeret" i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker. Tril fx fingertykke pølser, der formes til S'er.
  • Læg luciabrødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 min. Pensl brødene med æg, pynt med korender og bag luciabrødene midt i ovnen.
Bagetid
  • Ca. 12 min. ved 225° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Safran er et skønt og smukt krydderi - også i denne sauce.

Velbekomme!
Tip

Det er fordel at lade safranen udbløde i mælkeblandingen i ca. 10 min. inden det blandes med de øvrige ingredienser På den måde afgiver safranen mere af sin karakteristiske farve.

Vidste du...

Korender er rosiner uden kerner - de kan naturligvis erstattes af almindelige rosiner. Læg evt. korender/rosiner i vand i ca. 10 min inden du stikker dem i luciabrødene. Så undgår du, at de bliver hårde og tørre under bagningen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8903 kJ / 2128 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1242 kJ / 297 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 9,4 % 6,8 g
Kulhydrat: 59,7 % 43,6 g
Fedt: 30,9 % 10,4 g
Relateret video
Luciabrød

Traditionen med luciabrød stammer fra Sverige, hvor de hedder "Lussebrød". Luciabrød er sjove at servere i forbindelse med Luciaoptog den 13. december, og de er smukke, med deres gule farve. Luciabrødene her er ikke så søde, men nogle foretrækker dem med mere sukker i. Der er fri leg, når du skal forme luciabrød, men her et par eksempler, du kan lade dig inspirere af.

Ingredienser

Luciabrød
Smør
75 g
Mælk
1½ dl
Gær
25 g
Sukker
1 spsk
Safran (ca. ¼ gram)
¼ tsk
Æg
1
Groft salt
½ tsk
Hvedemel (ca. 6½ dl)
400 g
Pensling
Sammenpisket æg
Pynt
Korender eller rosiner