Oksetyndsteg med persillerodspure og grillet polenta

Bedømmelse

(25 vurderinger)

60+ min

Opskriften på oksetyndsteg med persillerodspure og grillet polenta giver en festlig og velsmagende ret. Oksetyndsteg, polenta, cherrytomater og peberrodspuré smager himmelsk sammen.

Ingredienser

Opskriften gælder for 10 personer

Cherrytomater i Noilly Prat

  • ½ liter tomatjuice
  • 150 g skalotteløg i tynde både
  • 2 små fed hvidløg i kvarte
  • 1 dl tør fransk vermouth fx noilly prat
  • ¼ tsk sukker
  • 1½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 750 g små cherrytomater
  • 5 dl friske basilikumblade 2 potter

Grillet polenta

  • 1 liter vand
  • 250 g minut polenta (forkogt, groftmalet majsmel)
  • 100 g smør i små stykker
  • 2 små knuste fed hvidløg
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Persillerodspuré

  • 1½ liter vand
  • 2 kg persillerødder
  • 2 spsk friskpresset citronsaft
  • 5 dl kviste af bredbladet persille
  • 1 dl kogevand
  • ½ liter Karolines Køkken® Piskefløde 38% Piskefløde 38%
  • 75 g smør
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • 1 spsk groft salt
  • friskkværnet peber

Oksetyndsteg

  • 1½ kg oksetyndsstegsfilet med fedtkant
  • 25 g smør
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Sådan gør du

Sådan gør du

Cherrytomater i noilly prat

Bring tomatjuice, løg og hvidløg i kog i en gryde. Kog ved jævn varme i ca. 3 min. Tag gryden af varmen, tilsæt noilly prat og smag til med sukker, salt og peber.

Prik cherrytomaterne med fx en kødnål. Læg dem lagvis med basilikumbladene i et dybt fad og hæld den varme lage over. Lad tomaterne trække tildækket i køleskabet i ca. 1 døgn. Tag cherrytomaterne ud af køleskabet ca. 3 timer før serveringen. Anret med lidt af lagen i en skål.

Grillet polenta

Bring vand i kog i en gryde. Drys langsomt polenta i under omrøring. Kog ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 1 min. Tag gryden af varmen og tilsæt smør. Smag til med hvidløg, salt og peber. Smør en lille bradepande (ca. 4 x 18 x 25 cm) og læg et stykke bagepapir i bunden - ikke op ad siderne. Hæld den varme polenta i bradepanden, og glat overfladen. Bank formen i bordet så polentaen bliver helt fast og tæt. Stil polentaen tildækket i køleskabet til næste dag.

Persillerodspuré

Bring vand i kog i en stor gryde. Skræl persillerødderne og skær dem i tern (ca. 2 x 2 cm). Kom dem i gryden sammen med citronsaft, og kog ved svag varme og under låg i ca. 15 min., eller til de er møre. Vend persillen i det kogende vand. Tag 1 dl af kogevandet fra, og hæld grøntsagerne til afdrypning i et stort dørslag.

Kog imens piskefløden ved jævn varme i ca. 12 min., eller til der er ca. 4 dl tilbage. Tilsæt smørret og lad det smelte.

Hak - ad flere gange - grøntsagerne og flødeblandingen i en foodprocessor ved højeste hastighed i ca. 3 min., eller til puréen er glat . Kom persillerodspuréen tilbage i gryden, og smag til med citronsaft, salt og peber. Tilsæt evt. lidt af kogevandet hvis puréen er for tyk.

Rids fedtkanten på stegen. Lad smørret blive gyldent i en pande, og brun stegen 2 min. på hver af de 6 sider - ialt ca. 12 min. Læg kødet i en lille bradepande og sæt evt. et stegetermometer i siden på stegen. Drys med salt og peber, og steg midt i ovnen. Mål stegens centrumstemperatur efter ca. ½ time - den skal være 55° (rosa). Steg evt. kødet færdigt - og tag det ud af ovnen. Lad stegen hvile utildækket i bradepanden i ca. 20 min.

Grillet polenta, fortsat

Vend imens polentaen ud på et spækbræt og fjern bagepapiret. Skær polentaen i ½ cm tynde skiver og del skiverne

på tværs. Fordel stykkerne på plader med alufolie. Grill dem øverst i ovnen i ca. 15 min., eller til de er let gyldne.

Vend stykkerne og grill yderligere ca. 5 min. Server grillet polenta varm.

Ved serveringen

Varm persillerodspuréen igennem og server i varme skåle. Skær stegen i tynde skiver og anret på varme fade. Dryp evt. stegesky over kødskiverne.

Tip

Cherrytomater i Noilly prat, kan stå to dage i køleskabet.

Polenta stykkerne, kan grilles dagen før - og varmes inden serveringen, 5 min. ved 250 grader.

Persillerodspure, kan tilberedes dagen før og varmes selve dagen.

Stegetid for kød

Ca. 45 min. ved 175°.

Grilltid for polenta

Ca. 20 min.

Næringsindhold, pr.

  • Energiindhold for hele retten: 38000 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 27,5 g
  • Protein: 17 %
  • Kulhydrat: 22 %
  • Fedt: 60 %
  • Alkohol: 1 %

Print

Kilde: