Øllegrød med æble-pærekompot

30 min
Øllegrød med  æble-pærekompot

Kan man det? Lave en fusion mellem øllebrød og havregrød, og kalde den øllegrød. Vi synes det fungerer....øllegrøden er lidt lettere og mildere i smagen end traditionel øllebrød. Letpisket, luftigt flødeskum er et must, også til øllegrød. Derudover er der en dejlig frugtkompot af æble, pære, abrikos, havtorn, citron og ingefær. Skønne smage, som giver friskhed til øllegrøden og som også er med til at mætte, så øllegrød med æble-pærekompot, kan gøre det ud for et aftensmåltid.

Ingredienser

Øllegrød

200 g Rugbrød uden kerner
½ Vaniljestang
8 dl Vand
1 Hvidtøl eller maltøl (33 cl)
150 g Finvalsede havregryn (ca. 3¾ dl)
5 spsk Flydende honning
½ tsk Groft salt

Æble-pærekompot

2 Røde æbler (ca. 300 g)
2 Pærer (ca. 300 g)
2 spsk Friskpresset citronsaft
100 g Strimlede soltørrede abrikoser
3 spsk Havtornsyltetøj
1 spsk Flydende honning
1 spsk Fintrevet frisk ingefær

Flødeskum med vanilje og citron

1 tsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
1½ dl Piskefløde

Sådan gør du

Øllegrød

  • Skær rugbrød (med skorpe) i små tern.
  • Flæk den halve vaniljestang, skrab kornene ud og gem dem til flødeskummet.
  • Kom brødet i en gryde og tilsæt vand, øl og vaniljestang. Lad det trække i ca. 10 min.
  • Bring blandingen i kog og lad den koge ved svag varme og under låg i ca. 10 min.
  • Pisk godt igennem til den er glat.
  • Tilsæt havregryn, honning og salt. Bring øllegrøden i kog og kog den ved svag varme i ca. 3 min. - rør af og til.
  • Fjern vaniljestangen inden serveringen og smag til.

Æble-pærekompot

  • Vask æbler og pærer, skær i små tern og vend dem sammen med citronsaft efterhånden som du skærer dem ud.
  • Bland med abrikoser, havtornsyltetøj, honning og ingefær. Smag kompotten til.

Flødeskum med vanilje og citron

  • Kom vaniljekorn og citronskal i fløden og pisk den til et meget let skum – den skal kun lige have en smule fasthed.
  • Server flødeskummet til den lune øllegrød sammen med kompotten.

I stedet for havtornmarmelade, kan du bruge abrikosnarmelade. De to slags tilbehør passer også fint til en traditionel øllebrød. Du kan snitte den tomme vaniljestang og lade den blive i øllegrøden.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10736 kJ / 2566 kcal

Næringsindhold pr. 100g

418 kJ / 100 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,2 g
Protein: 6,4 % 1,6 g
Kulhydrat: 69,9 % 17,2 g
Fedt: 23,7 % 2,7 g
Relateret video Sådan skræller du nemt ingefær med en ske.

https://www.arla.dk/opskrifter/ollegrod-med--able-parekompot/