Ribbensteg

Ribbensteg

60+ min
Ribbensteg med sprød svær kan være en af julens mange drillerier. Men med denne opskrift og lidt tips og tricks, er du godt på vej til at servere den perfekte ribbensteg med sprød svær. Har du ribbensteg til overs kan du bruge det til biksemad eller sandwich.
https://www.arla.dk/opskrifter/ribbensteg/

Sådan gør du

Sådan laver du en ribbensteg med sprød svær
  • For at få en sprød svær på ribbenstegen er det vigtigt, at sværen er ridset helt igennem og med ½ cm mellemrum – men pas på ikke at ridse i kødet. Hvis sværen ridses ned i kødet, risikerer du at kødsaften trænger op gennem sværen, og så er det sværere at få sværen sprød.
  • Beregn 1 god tsk groft salt pr. kg kød og gnid det omhyggeligt ned mellem sværene. Læg derefter ribbenstegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så vandret som muligt. Brug evt. sammenkrøllet alufolie eller et stykke kartoffel til at lægge under stegen, så den ligger lige.
  • Hæld vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200° og steg i ca. 1½ time – stegetiden er længere, hvis det er en stor ribbensteg. Saftigt kød opnås ved at bruge et stegetermometer. Sørg for at stegetermometrets spids sidder midt i stegen.
  • Hold øje med kernetemperaturen. Når den er 55°, skal du tjekke om sværen er sprød. Er sværen sprød, fortsættes stegningen til kernetemperaturen er 65°. Hvis sværen ikke er sprød, kan du skrue temperaturen op på 250-300°, indtil kernetemperaturen er 65°. For at få boblende svær skal temperaturen op på 225-250°.
  • Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 min. Under hviletiden stiger temperaturen til ca. 70°. En ribbensteg er gennemstegt ved 70°.

Ribbensteg er mere fed end svinekam (flæskesteg). Stegetermometer er ikke nødvendigt i en ribbensteg, da det er meget svært at stege en ribbensteg tør. Sagt med andre ord - kødet bliver ikke tørt, selv om det steger lidt længere end anbefalet, men det svinder mere. Ribbensstegen stilles midt i ovnen, og stegetiden er ca. 1½ time.

Er kernetemperaturen på 65°, og sværen ikke er sprød, kan du tage sværen af flæskestegen og grille sværen i ovnen. Pak stegen uden svær ind, så den holder sig varm.

Energiindhold for hele retten:

15078 kJ / 3604 kcal

Næringsindhold pr. 100g

750 kJ / 179 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: -
Protein: 32,6 % 14,4 g
Kulhydrat: 0 %
Fedt: 67,4 % 13,7 g
Mere inspiration
Flæskestegssovs
20 min
Flæskestegssovs
(29)
Relateret video
Flæskesteg med sprød svær

Der findes flere metoder til at opnå knasende sprødt svær. Karolines Køkkenskole viser dig her én metode, hvor du koger fedtet fra flæskesværen i vand. Dette sikrer dig en perfekt flæskesteg med sprød svær.

Ingredienser

Ribbensteg med sprød svær
1½ kg Ribbensteg - grisekam med ridset svær
2 tsk Groft salt
½ liter Vand