Rugbrød

Nøglehulsmærket opskrift

Rugbrød

Giv bedømmelse 1
Giv bedømmelse 2
Giv bedømmelse 3
Giv bedømmelse 4
Giv bedømmelse 5

(30 vurderinger)

60+ min

Nøglehulsmærket opskrift

Bag dit egen rugbrød helt fra bunden. Du vil nyde resultatet af dine anstrengelser!

Ingredienser

12 skiver pr. brød

Antal portioner

1. dag - surdej

  • 5 g gær (gæren skal ligge 1-2 døgn ved stuetemperatur inden brug)
  • 2 dl vand - 40 grader varmt
  • 100 g groft rugmel (ca. 2dl)
  • 1 tsk groft salt

3. dag - grunddej

  • surdej fra dag 1
  • 1 liter vand - 40 grader varmt
  • ½ liter kærnemælk
  • 1 kg groft rugmel
  • 500 g knækkede rugkerner
  • 1 spsk sirup
  • 2 spsk groft salt

4. dag - færdig dej

  • 500 g knækkede rugkerner
  • ½ liter kogende vand
  • 20 g gær
  • 1 spsk vand
  • 500 g groft rugmel

Sådan gør du

Sådan gør du

1. dag - Surdej

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt rugmel og salt. Rør surdejen godt sammen. Hæld den i en høj, slank beholder, og lad den stå tildækket med låg eller alufolie ved 25° i 48-60 timer. Surdejen skal skifte farve til lys gylden.

3. dag - Grunddej

Rør surdejen ud i vandet i en stor skål. Tilsæt resten af ingredienserne og rør grunddejen godt sammen. Lad den stå tildækket med fx et låg ved stuetemperatur i ca. 24 timer.

4. dag - Færdig dej

Hæld kernerne i en stor skål og hæld det kogende vand ved under omrøring. Lad kernerne opsuge vandet. Rør gæren ud i 1 spsk vand. Rør først de lune kerner i grunddejen. Tilsæt dernæst den udrørte gær og rugmelet. Rør den færdige dej godt sammen (Tag 400 g fra til ny surdej).

Fordel resten af dejen i 2 smurte rugbrødsforme (a 2½ liter). Dæk formene med bagepapir, og lad brødene hæve ved stuetemperatur ca. 2 timer. Bag brødene, stadig med bagepapir, nederst i ovnen.

Tag bagepapiret af efter ca. 1 time og 45 min. Sluk ovnen og "bag" brødene færdige ved eftervarmen i ca. 15 min.

Tag de nybagte rugbrød ud af formene og lad brødene køle af på en bagerist.

Tip

Læg rugbrødene i fryseposer, mens de endnu er lune. Så "sætter" brødene sig og bliver lettere at skære.

Bagetid

Sæt rugbrødene i en kold ovn. Indstil på 200° og bag i ca. 1 time og 45 min. Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 15 min - traditionel ovn.

Næringsindhold, pr.

  • Energiindhold for hele retten: 36760 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 399,3 g
  • Protein: 11 %
  • Kulhydrat: 82 %
  • Fedt: 7 %

Er du til økologi?

Tilbage

Er du til økologiske mejeriprodukter?

Se hele vores økologiske sortiment her. Arla har en bred vifte af økologiske mejeriprodukter bl.a. mælk, yoghurt, skyr og ost.

Arla Øko

Er du til økologiske mejeriprodukter?

Tilbage

Arla ØKO – fra en gård nær dig

Mange små kan sammen skabe noget stort. Vidste du, at mere end 200 øko-landmænd fra hele landet sammen står bag Arla Øko? Det betyder at uanset hvor du bor, er der altid en øko-gård i nærheden af dig. Se hele vores økologiske sortiment her.

En gård nær dig

Arla ØKO – fra en gård nær dig

Print

Kilde: