Rugbrød

Nøglehulsmærket opskrift

Rugbrød

Giv bedømmelse 1
Giv bedømmelse 2
Giv bedømmelse 3
Giv bedømmelse 4
Giv bedømmelse 5

(34 vurderinger)

60+ min

Nøglehulsmærket opskrift

Bag dit egen rugbrød helt fra bunden. Du vil nyde resultatet af dine anstrengelser!

Ingredienser

12 skiver pr. brød

Antal portioner

1. dag - surdej

  • 5 g gær (gæren skal ligge 1-2 døgn ved stuetemperatur inden brug)
  • 2 dl vand - 40 grader varmt
  • 100 g groft rugmel (ca. 2dl)
  • 1 tsk groft salt

3. dag - grunddej

  • 1 surdej fra dag 1
  • 1 liter vand - 40° varmt
  • ½ liter kærnemælk
  • 1 kg groft rugmel
  • 500 g knækkede rugkerner
  • 1 spsk sirup
  • 2 spsk groft salt

4. dag - færdig dej

  • 500 g knækkede rugkerner
  • ½ liter kogende vand
  • 20 g gær
  • 1 spsk vand
  • 500 g groft rugmel

Sådan gør du

Sådan gør du

1. dag - Surdej

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt rugmel og salt. Rør surdejen godt sammen. Hæld den i en høj, slank beholder, og lad den stå tildækket med låg eller alufolie ved 25° i 48-60 timer. Surdejen skal skifte farve til lys gylden.

3. dag - Grunddej

Rør surdejen ud i vandet i en stor skål. Tilsæt resten af ingredienserne og rør grunddejen godt sammen. Lad den stå tildækket med fx et låg ved stuetemperatur i ca. 24 timer.

4. dag - Færdig dej

Hæld kernerne i en stor skål og hæld det kogende vand ved under omrøring. Lad kernerne opsuge vandet. Rør gæren ud i 1 spsk vand. Rør først de lune kerner i grunddejen. Tilsæt dernæst den udrørte gær og rugmelet. Rør den færdige dej godt sammen (Tag 400 g fra til ny surdej).

Fordel resten af dejen i 2 smurte rugbrødsforme (a 2½ liter). Dæk formene med bagepapir, og lad brødene hæve ved stuetemperatur ca. 2 timer. Bag brødene, stadig med bagepapir, nederst i ovnen.

Tag bagepapiret af efter ca. 1 time og 45 min. Sluk ovnen og "bag" brødene færdige ved eftervarmen i ca. 15 min.

Tag de nybagte rugbrød ud af formene og lad brødene køle af på en bagerist.

Tip

Læg rugbrødene i fryseposer, mens de endnu er lune. Så "sætter" brødene sig og bliver lettere at skære.

Bagetid

Sæt rugbrødene i en kold ovn. Indstil på 200° og bag i ca. 1 time og 45 min. Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 15 min - traditionel ovn.

Næringsindhold

  • Energiindhold for hele retten: 36760 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 399,3 g
  • Protein: 11 %
  • Kulhydrat: 82 %
  • Fedt: 7 %

Tilbage

Prøv de nye måltidsoste

De fylder godt i maden og i maven på de dage, hvor du gerne vil springe kødet over og ikke gå sulten fra bordet. Ostene er rige på protein, bidrager til den gode samg og gi'r masser af nye muligheder i det kødfri køkken.

Få inspiration her

Nye måltidsoste

Tilbage

Prøv vores opdaterede App

Tusindevis af spændende opskrifter, ugentlige madplaner og smart indkøbsliste samlet ét sted!

Download appen NU!

Gratis App

Print

Kilde: