Rygeost

23 timer 59 min
Arbejdstid: 30 min
Rygeost

Har du prøvet at ryge din egen ost? Det er sjovt og ikke spor svært!

Gem
Del
Print
https://www.arla.dk/opskrifter/rygeost/

Ingredienser

4 personer
1 liter Mælk
1 dl Kærnemælk
½ tsk Groft salt
1 tsk Kommen

Tilbehør

200 g Rugbrød
50 g Radiser
1 dl Purløg

Sådan gør du

  • Bland skummetmælk og kærnemælk i en skål.
  • Stil skålen tildækket ved stuetemperatur i ca. 1 døgn.
  • Læg et klæde i bunden af en rustfri trådsigte (ca. 20 cm i diameter).
  • Anbring trådsigten på kanten af en skål.
  • Læg forsigtigt den stivnede ostemasse og salt lagvis i sigten.
  • Lad osten stå tildækket i køleskabet i ca. 1 døgn.
  • Vend osten ud på et fad og fjern klædet.
  • Læg osten tilbage i sigten.

Rygning

  • Fyld en metalspand (med huller i siden eller i bunden) ¾ op med tørt halm.
  • Tryk halmen let sammen og sæt ild til.
  • Lad halmen brænde i ca. 2 min.
  • Læg en stor håndfuld brændenælder oven på ilden (brug arbejdshandsker), så ilden går ud og halmen begynder at ryge.
  • Læg et metallåg på spanden i ca. 2 min., for at fremme røgudviklingen.
  • Tag låget af og hæng sigten med osten på kanten af spanden.
  • Læg låget på igen.
  • Ryg osten - til den er lysebrun, det tager ca. 1 minut.
Bedømmelse
1
2
3
4
5

Brændenælder kan udskiftes med 3 håndfulde fugtig halm.

Vend den nyrøgede ost over på et serveringsfad og drys med kommen. Server rygeosten sammen med rugbrød, radiser og purløg.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

3686 kJ / 881 kcal

Næringsindhold pr. 100g

269 kJ / 64 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 23,6 % 3,7 g
Kulhydrat: 67,2 % 10,6 g
Fedt: 9,2 % 0,7 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.