Sorte gryde

Bedømmelse

(95 vurderinger)

60+ min

Den sorte gryde er en god gammel klassiker fra før den tid, hvor man tænkte på fedtindhold og grøntsager. I dag synes vi det ville passe fint med bagte grøntsager til, fx løg, selleri og andre rodfrugter.

Ingredienser

Antal portioner
  • 1 kg mørt oksekød, fx okseinderlår eller -klump
  • 50 g smør
  • 2 dl stærk kaffe, fx 2 tsk pulverkaffe opløst i 2 dl vand
  • 4 dl Karolines Køkken® Piskefløde 38% Piskefløde 38%
  • 2 dl tomatpuré
  • ½ dl snaps, fx brøndum klar
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Pynt

  • kviste af bredbladet persille

Tilbehør

  • 1½ kg kartofler - lavet til kartoffelmos

Sådan gør du

Sådan gør du

Skær kødet i tændstiklange strimler, ca. 1 cm tykke. Lad smørret blive gyldent i en stegegryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig i smørret. Kom alt kødet tilbage i gryden og tilsæt de øvrige ingredienser. Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 1 time. Smag til.

Frysetip

Retten kan fryses uden fløde.

Tips

Du skal være opmærksom på, at det ikke er koncentreret tomatpuré, der bruges i opskriften. Du kan skifte de 2 dl tomatpuré ud med en lille dåse (70 g) koncentreret tomatpuré og 1½ dl vand. Eller med 2 dl hakkede tomater fra dåse.
Du kan skifte piskefløden ud med Karolines Køkken® Madlavningsfløde 18% eller 8%. Madlavningsfløde tåler ikke at koge i lang tid, især ikke under låg. Derfor skal du koge den sorte gryde uden fløde i knap en time. Tilsæt madlavningsfløde og kog godt igennem i ca. 5 min. – uden låg.

Næringsindhold, pr.

  • Energiindhold for hele retten: 20630 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 22,5 g
  • Protein: 22 %
  • Kulhydrat: 28 %
  • Fedt: 50 %

Kilde: