Sorte gryde
&format=webp)
Den sorte gryde er en god gammel klassiker fra før den tid, hvor man tænkte på fedtindhold og grøntsager. I dag synes vi det ville passe fint med bagte grøntsager til, fx løg, selleri og andre rodfrugter. Smagen på den sorte gryde holder stadig den dag i dag. I dag står den sorte gryde bare ikke alene, men serveres med masser af grøntsager.
Ingredienser
Sorte gryde
1 kg
Mørt oksekød, fx okseinderlår eller -klump
|
|
---|---|
50 g
Smør
|
|
2 dl
Stærk kaffe, fx espressokaffe
|
|
4 dl
Piskefløde
|
|
½ dåse
Hakkede tomater (ca. 200 g)
|
|
½ dl
Snaps, fx brøndum klar
|
|
2 tsk
Groft salt
|
|
Friskkværnet peber
|
Pynt
Kviste af bredbladet persille
|
---|
Tilbehør
1½ kg
Kartofler - lavet til kartoffelmos
|
---|
Sådan gør du
Sorte gryde
Du skal være opmærksom på, at det ikke er koncentreret tomatpuré, der bruges i opskriften. Du kan skifte de 2 dl tomatpuré ud med en lille dåse (70 g) koncentreret tomatpuré og 1½ dl vand. Eller med 2 dl hakkede tomater fra dåse. Du kan skifte piskefløden ud med Arla Karolines Køkken® Madlavningsfløde 18% eller 8%. Madlavningsfløde tåler ikke at koge i lang tid, især ikke under låg. Derfor skal du koge den sorte gryde uden fløde i knap en time. Tilsæt madlavningsfløde og kog godt igennem i ca. 5 min. – uden låg.
Retten kan fryses uden fløde.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
16956 kJ / 4052 kcal
Næringsindhold pr. 100g
502 kJ / 120 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1 g |
Protein: | 27,5 % | 8,1 g |
Kulhydrat: | 26,9 % | 7,9 g |
Fedt: | 44,4 % | 6 g |
Alkohol: | 1,2 % |
