Rundstykker

Rundstykker

60+ min
Nybagte sprøde rundstykker vil sprede duften af et ægte bageri. Rundstykker kræver lidt arbejde i køkkenet, men de er absolut arbejdstiden værd. Dejen til disse rundstykker laves dagen før, rundstykkerne formes og koldhæver natten over - og du kan servere hjemmebagte friske rundstykker næste morgen. Vi har udviklet to versioner - skagenslapper og salt & peber stykker. To populære rundstykker hos bageren. Server nybagte sprøde rundstykker til morgenmad eller brunch.

Sådan gør du

Bagning - dag 2 morgen:

Tænd ovnen og sæt en bageplade til opvarmning midt i ovnen.

Tag den varme bageplade ud af ovnen, og løft bagepapiret herpå og sæt rundstykkerne i ovnen.

Smid 1 dl koldt vand ind i bunden af ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.

Bag rundstykkerne – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen.

Bagetid :

Ca. 20 min. ved 250° - traditionel ovn.

Fordej - dag 1 morgen/formiddag
  • Kom vand i en skål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt speltmel og rør det godt sammen. Lad fordejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. 8 timer.
Dej - dag 1 eftermiddag/aften
  • Kom vand i en røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt fordejen og bland det sammen.
  • Tilsæt hvedemel, speltmel og smør og ælt dejen på maskine i ca. 5 min. ved jævn hastighed.
  • Tilsæt salt og ælt dejen ved højeste hastighed i 5-10 min. - til dejen slipper røreskålens kanter.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i ca. 20 stykker - brug en spatel eller en stor kniv. Lad rundstykkerne være rustikke eller form dem til runde boller.
Skagenslapper
  • Kom vand, birkes og solsikkekerner i hver sin tallerken.
  • Dyp toppen af rundstykket i vand og herefter i birkes. Dyp bunden i solsikkekerner.
  • Fortsæt med de næste 9 rundstykker og sæt dem på en plade (der kan være i dit køleskab) beklædt med bagepapir. Stil rundstykkerne i køleskabet natten over eller i mindst 8 timer.
Salt & peber stykker
  • Bland begge slags sesamfrø, salt og peber i en tallerken og vand i en anden.
  • Dyp toppen af rundstykkerne i vandet og herefter i sesamblandingen.
  • Fordel rundstykkerne på en plade (der kan være i dit køleskab) beklædt med bagepapir. Stil rundstykkerne i køleskabet natten over eller i mindst 8 timer.

Du kan lade dig inspirere af de forskellige toppinger/drys du finder hos bageren - eller forsøge dig frem med de flager, gryn, mel, korn og krydderier, du bedst kan lide.

Energiindhold for hele retten:

17698 kJ / 4230 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1019 kJ / 244 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 4,1 g
Protein: 11,7 % 7 g
Kulhydrat: 59,2 % 35,5 g
Fedt: 29,1 % 8 g
Mere inspiration

Luftig pisket smør til dine hjemmebagte rundstykker.

Ingredienser

Fordej
3 dl Koldt vand
25 g Gær
175 g Sigtet speltmel
Dej
3 dl Lunkent vand
15 g Gær
500 g Hvedemel
200 g Sigtet speltmel
50 g Stuetempereret smør
2½ tsk Groft salt
Skagenslapper
2 spsk Blå birkes
100 g Solsikkekerner
Salt & peber stykker
2 spsk Sesamfrø
1 spsk Sorte sesamfrø
1½ tsk Salt
Friskkværnet peber
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk