Tøm-køleskabet-suppe

Tøm-køleskabet-suppe

30 min
Tøm-køleskabet-suppe både smager godt og mindsker vores madspild. Hvorfor smide gode grøntsager ud, bare fordi de er blevet lidt trætte, når de kan bruge i tøm-køleskabet-suppe? Det samme gælder rest bagte kartoffelbåde, lidt kogte bønner, en brun banan eller lignende. De kan alle sammen ryge med i tøm-køleskabet-suppen og blive til det lækreste nye måltid. Og forresten laver vi også lige croutoner af en stump tørt brød til tøm-køleskabet-suppen.
https://www.arla.dk/opskrifter/tom-koleskabet-suppe/

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 10 min. ved 200° - traditionel ovn.

Suppe
  • Lad smørret smelte i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Svits løg og hvidløg ved jævn varme i ca. 5 min.
  • Tilsæt bouillon og grøntsager, bring suppen i kog og kog ved jævn varme og under låg i ca. 15 min. - rør af og til.
  • Blend suppen og tilsæt fløde (gem evt. ½ dl til pynt), salt og peber.
  • Smag tøm-køleskabet-suppen til. Tilsæt ekstra bouillon, hvis du vil have en tyndere suppe.
  • Vil du pynte suppen med en stribe fløde, skal du piske fløden let, ellers synker den til bunds.
Croutoner
  • Skær brødet i små tern.
  • Læg dem på en plade med bagepapir og vend dem først med olie og derefter krydderier.
  • Bag croutonerne øverst i ovnen - vend i dem en gang under bagningen.
  • Server croutonerne til tøm-køleskabet-suppen sammen med et godt drys grønt.

Du kan også bruge tilberedte grøntsager i suppen, fx en rest ovnkartofler, noget svitset kål eller kogte bønner. En enkelt banan eller æble fungerer også fint i suppen. Hvis du har en slatten dusk persille eller lignende, som kan bruges til grønt drys, kan du som regel vække den til live ved at lægge den i isvand. Hvis du bruger mørkerøde grøntsager som fx rødbeder eller rødkål, må du leve med at suppen får en lidt tvivlsom brun farve - men den smager godt!

Energiindhold for hele retten:

7727 kJ / 1847 kcal

Næringsindhold pr. 100g

354 kJ / 85 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 11,8 % 2,5 g
Kulhydrat: 32,7 % 6,8 g
Fedt: 55,5 % 5,3 g
Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Suppe
25 g Smør
2 Hakkede løg (ca. 200 g)
2 Pillede fed hvidløg
1 liter Grøntsagsbouillon
500 g Blandede grøntsager, fx gulerod, løg, bladselleri, salatblade, bagte kartoffelbåde, hvidkål, æble osv.
1½ dl Piskefløde
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Croutoner
250 g Brød, fx toastbrød eller grovbrød
2 spsk Olie, fx olivenolie
2 tsk Stødt krydderi, fx røget paprika, spidskommen eller karry
1 tsk Flagesalt
Pynt
Hakkede grøntsagstoppe eller krydderurter