Bøf bearnaise med grillede tomater

Bøf bearnaise med grillede tomater

45 min
En klassisk bøf bearnaise - helt enkelt og meget delikat. Den hjemmelavede bearnaisesauce med smør og æggeblommer er det perfekte match til en god bøf og grillede tomater. Server varme pomfritter til bearnaise - og du har en helt klassisk bøf bearnaise, når der skal kræses og forkæles.
https://www.arla.dk/opskrifter/bof-bearnaise-med-grillede-tomater/

Sådan gør du

Bøffer
  • Lad smørret blive gyldent i en pande.
  • Krydr bøfferne med salt og peber og steg dem i ca. 3 min. - vend af og til. Tag bøfferne af panden og hold dem varme.
Grillede tomater
  • Lad imens en grillpande blive godt varm. Steg tomaterne ca. 1½ min. på hver side.
  • Tag dem af og drys med rosmarin, salt og peber.
Bearnaisesauce
  • Sørg for at have alle ingredienser klar, før du går i gang.
  • Pisk bearnaiseessens og æggeblommer sammen i en skål egnet til vandbad. Hæng skålen over vandbadet – det kogende vand må ikke røre bunden af skålen, det er kun dampen, som skal varme skålen op.
  • Pisk i æggene hele tiden – til æggeblandingen skummer godt og begynder at tykne. Pisk, stadig uden pause, det smeltede smør i æggecremen i en tynd stråle. Pisk hele tiden, til alt smørret er pisket i (undlad bundfaldet). Tilsæt evt. lidt koldt vand for at justere konsistensen og for at saucen ikke bliver for varm.
  • Tag gryden af varmen, vend estragon, salt og peber i og smag til. Server straks bearnaisesaucen sammen med grøntsager og bøffer.

Hav et par isklumper ved hånden, når du laver bearnaisesaucen. Begynder saucen at skille, kan du være heldig at redde den, hvis du hurtigt køler den ned med en isklump eller to. Har du ikke en speciel skål til vandbad, fungerer det godt med en mindre gryde nede i en lidt større. Metal er det bedste til vandbad, da det leder varmen godt.

Lav din egen bearnaisseessens: Kog 2 hakkede skalotteløg, 20 peberkorn og 20 friske estragonstilke i 2 dl hvidvinseddike ved kraftig varme og uden låg i ca. 15 min. Lad lagen køle af med krydderierne i og sigt essensen (der er ca. 3 spsk).

Energiindhold for hele retten:

13035 kJ / 3115 kcal

Næringsindhold pr. 100g

978 kJ / 234 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,3 g
Protein: 20,8 % 12 g
Kulhydrat: 1,3 % 0,8 g
Fedt: 77,9 % 20,6 g
Mere inspiration

Sprøde hjemmelavede pommes frites.

Relateret video
Sådan steger du den perfekte bøf

Vil du servere en mør og saftig bøf er kvaliteten altafgørende. Karolines Køkkenskole viser her én metode til, hvordan du udvælger og steger en bøf, så den bliver helt perfekt.

Ingredienser

Bøffer
25 g Smør
4 Bøffer af oksefilet (ca. 650 g)
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Grillede tomater
4 Tomater i halve (ca. 300 g)
2 tsk Finthakket frisk rosmarin
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Bearnaisesauce
2 spsk Bearnaiseessens
4 Æggeblommer (4 spsk)
250 g Smør - smeltet
Evt. lidt koldt vand
2 spsk Hakkede estragonblade
½ tsk Groft salt
Friskkværnet hvid peber
Pynt
Friske krydderurter