Farseret kalkun med waldorfsalat

3 timer 40 min
Arbejdstid: 45 min
Farseret kalkun med waldorfsalat

Helstegt kalkun er en tradition i mange lande, særligt i forbindelse med Thanksgiving. Selve stegemåden minder meget om den fra kylling, men da kødet er meget magert, er det en god idé at fylde kalkunen med fars el. lign inden stegning og at langtidsstege den med brystet nedad for at undgå udtørring. Der er mad til mange i en farseret kalkun - og skulle der være rester smager den også godt kold.

Ingredienser

Fars

350 g Hakket grisekød
100 g Kråse, lever og hjerte fra kalkunen
1 tsk Tørret salvie
3 spsk Rasp
¼ liter Madlavningsfløde
1 Fintrevet løg
250 g Grofthakkede champignoner
1½ tsk Groft salt

Farseret kalkun

1 Optøet frossen kalkun (ca. 3½ kg)
100 g Smeltet smør
¾ liter Vand
Kulør
½ tsk Groft salt

Waldorfsalat

3½ dl Creme fraiche
2 spsk Sukker (kan udelades)
¼ tsk Groft salt
75 g Knoldselleri i tynde strimler
300 g Grønne stenfri vindruer i halve
2 Æbler i små tern
50 g Halve valnøddekerner

Sauce

¼ liter Piskefløde
1½ spsk Friskpresset citronsaft
1 tsk Groft salt
½ tsk Friskkværnet peber
1 spsk Ribsgelé

Tilbehør

2 kg Brunede kartofler
125 g Ribsgelé

Sådan gør du

Fars

  • Bland det hakkede grisekød med den groft skårne indmad og de øvrige ingredienser.

Farseret kalkun

  • Fyld kalkunen med farsen og fæst vinger og underlår med kødnåle eller tandstikkere, så de holdes ind til kroppen.
  • Læg kalkunen på en rist i bradepanden med ryggen opad og pensl den med 3 spsk af fedtstoffet. Hæld vand og kulør i bradepanden og drys salt over kalkunen. Sæt den i ovnen og steg den i ca. 1 time ved 200°.
  • Vend kalkunen efter ca. 1 time, så brystet vender opad, og hæld resten af fedtstoffet over og bag videre i ca. 1 time ved 200°. Sænk temperaturen efter 1 time og steg kalkunen yderligere i ca. 1½ time ved 160°. Læg alufolie over kalkunen, hvis den bliver for brun under stegningen.
  • Hæld skyen fra og lad kalkunen stå 15-20 min. i slukket ovn, så kødet kan "sætte sig".

Waldorfsalat

  • Smag cremefraiche til med sukker og salt og bland den med selleri, vindruer, æbletern og valnøddekerner (gem lidt til pynt).
  • Lad salaten trække ca. ½ time i køleskabet. Pynt salaten med valnødderkerner og server den kold.

Sauce

  • Kom skyen i en lille gryde og varm den op. Tilsæt fløde, citronsaft, salt, peber og ribsgele. Varm saucen godt igennem og smag den til.

Hvis kalkunen ikke er brun nok, kan den efterbrunes ved 225°. Hvis du foretrækker saucen tykkere, kan den evt. jævnes let.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

32188 kJ / 7693 kcal

Næringsindhold pr. 100g

468 kJ / 112 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1 g
Protein: 25,9 % 7,1 g
Kulhydrat: 30,6 % 8,4 g
Fedt: 43,5 % 5,5 g
Relateret video Andesteg med sprødt skind

Se her hvordan du steger kalkunstegen, så skindet bliver sprødt og lækkert.

https://www.arla.dk/opskrifter/farseret-kalkun-med-waldorfsalat/