Glaserede svinekæber og blomkålsgratin med ost

Glaserede svinekæber og blomkålsgratin med ost

60+ min
Svinekæber er en overset delikatesse, som både smager fantastisk og er så møre, at de kan tygges med øjenlågene. Her en opskrift på svinekæber, der lyder kompliceret uden at være det. Svinekæberne glaceres i øl og koger ligeså stille, mens den lækre portionsanrettede blomkålsgratin bliver færdig i ovnen samtidig med tomaterne på stilke. Du kan rydde køkkenet og gøre klar til at servere svinekæber, der er en gourmetrestaurant værdig. Du får masser af smag og masser af ros.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 225° - traditionel ovn.

Glaserede svinekæber
  • Skær den sølvfarvede hinde af svinekæberne og drys kødet med salt og peber.
  • Lad smørret blive gyldent i en sauterpande og brun kæberne på alle sider (ca. 3 min. i alt).
  • Tag svinekæberne op og brun gulerodsstykker og løgbåde i ca. 3 min.
  • Læg svinekæber og timiankviste ovenpå grøntsagerne og hæld den mørke øl ved. Læg låg på panden og lad retten koge ved svag varme i 1 time og 15 min. eller til svinekæberne er møre.
Blomkålsgratin
  • Kom imens kartofler, vand og fløde i en gryde og bring det i kog. Kog ved jævn varme i ca. 10 min.
  • Tilsæt blomkål og kog i yderligere ca. 10 min. eller til kartofler og blomkål er møre - rør af og til.
  • Tag gryden af varmen og tilsæt ost, dild, salt og peber. Mos grøntsagerne groft, fx med en kartoffelstøder og smag til.
  • Fordel mosen i 4 små ovnfaste skåle (a ca. 2 dl). Stil skålene på en bageplade.
Glaserede svinekæber - fortsat
  • Tag svinekæberne op.
  • Hæld saucen gennem en sigte og tilbage i sauterpanden. Kog saucen ved kraftig varme til der er ca. 2 dl tilbage.
  • Læg svinekæberne tilbage i saucen og varm dem godt igennem. Smag til og hold kødet varmt.
Tomater på stilk
  • Skyl tomaterne og del dem i mindre klaser. Læg tomaterne i et ovnfast fad og drys med sukker, salt og peber.
  • Stil fadet på bagepladen med blomkålsgratin og bag dem midt i ovnen.
  • Anret kæberne på tallerkener og pynt med dild. Server svinerkæberne med blomkålsgratin og de bagte tomater.

Bestil dine svinekæber et par dage før hos slagteren. Alternativt kan du bruge svinebov (uden svær) eller -nakkefilet, skåret i klumper (a ca. 100 g).

Energiindhold for hele retten:

10515 kJ / 2513 kcal

Næringsindhold pr. 100g

376 kJ / 90 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 41,3 % 9,1 g
Kulhydrat: 15,5 % 3,4 g
Fedt: 40,6 % 4,1 g
Alkohol: 2,6 %
Mere inspiration

Svinekæber - skøn gryderet.

Svinekæber
60+ min
Svinekæber
(2)

Ingredienser

Glaserede svinekæber
12 Kæbeklumper (grisekinder)
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
25 g Smør
1 Gulerod i mindre stykker
1 Løg i både
5 stilke Frisk timian
1 Mørk øl, fx stout (a 33 cl)
Blomkålsgratin
Bagekartoffel i grove stykker (ca. 250 g)
1 dl Vand
½ dl Piskefløde
½ Blomkål i buketter
50 g Hvidskimmelost
½ dl Hakket frisk dild
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Tomater på stilk
300 g Cherrytomater eller blommetomater på stilk (ca. g)
3 tsk Sukker
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Pynt
Dildkviste
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk