Grove hveder

Grove hveder

60+ min
Fryseegnet
Brød smager bare bedre, når man selv har bagt det! Prøv disse grove hveder, hvis I har lyst til noget, der er lidt anderledes end de traditionelle hveder. Disse hjemmebagte grove hveder er ikke vildt grove, men er snarere en lys dej med kerner. En fin variation uden at bryde alt for meget med traditionerne. For det at spise hveder er jo en gammel skik, som kan spores tilbage til midt i 1800-tallet, men som måske er ældre. Så spis de friskbagte grove hveder aftenen før storebededag og måske ristede på dagen efter.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 20 min. ved 225° - traditionel ovn.

Grove hveder
  • Kog kernerne i vand ved svag varme under låg i ca. 15 min.
  • Kom mælken i en stor skål og opløs gæren heri. Tilsæt æg, kardemomme, sukker og salt.
  • Tag gryden af varmen, smelt smørret i de varme kerner og kom dem i skålen. Tilsæt mel (hold lidt mel tilbage) og slå dejen godt sammen med en grydeske.
  • Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem (tilsæt evt. resten af melet).
  • Del dejen i 12 stykker og form dem til boller. Læg bollerne tæt i en bradepande (ca. 22 x 30 cm), beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i ca. ½ time.
  • Bag hvederne midt i ovnen. Spis dem nybagte eller flæk ved serveringen hvederne 1 eller 2 gange og rist dem.

Du kan bage hvederne uden kerner. Mængden af kerner erstattes med hvedemel og vandet til kernerne udelades.

Hvederne kan fryses. Rist dem i ovnen eller på brødrister, når de er tøet op.

Energiindhold for hele retten:

10455 kJ / 2499 kcal

Næringsindhold pr. 100g

950 kJ / 227 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,7 g
Protein: 11,7 % 6,5 g
Kulhydrat: 73,3 % 41 g
Fedt: 15 % 3,8 g
Mere inspiration

Vil du have flere lækkerier til aftenen før Store Bededag.

Varme hveder
60+ min
Varme hveder
(97)
Relateret video
Varme hveder

Se her hvordan du former grove hveder.

Ingredienser

Grove hveder
100 g Hvedekerner, perlebyg eller perlespelt (ca. 1¼ dl)
1¼ dl Vand
2½ dl Mælk
25 g Gær
1 Æg
1½ tsk Stødt kardemomme
2 tsk Sukker
1½ tsk Groft salt
30 g Smør
500 g Hvedemel